Jimmie Åkesson ville träffa ökänd högerextremist – för att tigga pengar

Sverigedemokraterna har uteslutit medlemmar som haft koppling till den kände högerextremisten Patrik Brinkmann.

Men Aftonbladet kan avslöja att partiledaren Jimmie Åkesson ville träffa Brinkmann för att tigga pengar till partiet.

Mötena skulle ske "helt inofficiellt" – och mörkas inför väljarna.

"Det kanske föreligger ett problem om du Jimmie syns så offentligt i dessa sammanhang", skriver Kent Ekeroth i ett mejl.

"Håller med i din riskanalys", svarar SD-ledaren och föreslår fyra tillfällen då han kan träffa högerextremisten.

Han är mångmiljonären som fick tyska säkerhetstjänstens ögon på sig, misstänkt för att samla ledande europeiska nyfascister i sin lyxvilla i Berlin, enligt den ansedda tidskriften Der Spiegel. Men han har också utgett sig för att vara Israelvän och drev en stiftelse som skulle bekämpa "afrikaniseringen" och "islamiseringen" av Europa.

Tysk-svenske Patrik Brinkmann, 49, är också personen som Sverigedemokraterna försökte locka som finansiär till partiet.

Lånade pengar av medlemmarna

Inför valet 2010 var SD i desperat behov av pengar. För att dryga ut valkassan togs lån från medlemmarna. De fick köpa så kallade medlemsobligationer för 5 000 kronor styck. På så sätt fick partiet sammanlagt fem miljoner kronor.

"Det var ett högt spel. Vi riskerade konkurs och att inte kunna betala tillbaka pengarna ifall vi inte kom in i riksdagen", säger en tidigare medlem.

Chansningen lyckades dock. Med riksdagsinträdet följde mångmiljonbelopp i statligt stöd. Delar av det användes för att betala tillbaka de fem miljoner kronorna plus en miljon kronor i avkastning och ränta, enligt en granskning som SVT gjorde för några år sedan.

Men SD förlitade sig inte enbart på sympatisörernas plånböcker. I juni 2010 tackade partiets internationelle sekreterare Kent Ekeroth ja till att intervjuas i amerikanska Frontpage Magazine, en konservativ nättidskrift där många kända islamhatare medverkar.

"Kanske någon välvillig hör av sig"

"får vi ut det att vi har ont om pengar o folk försöker sabba för oss kanske ngn välvillig hör av sig? en del rika amerikaner som läser det där tror jag", skrev Ekeroth till dåvarande partikollegan Erik Almqvist.

"Jag tycker att det låter vettigt" svarade han.

Just Erik Almqvist var en av de drivande SD:arna i jakten på externa finansiärer. Aftonbladet skrev i våras om hans misslyckade försök att locka investerare till SD:s medieprojekt.

Och det är just Almqvist som får upp ögonen för den svensk-tyske mångmiljonären Patrik Brinkmann. Han skickar ett mejl till nuvarande gruppledaren Mattias Karlsson med rubriken "Ny affärsman inom extremhögern".

"Den här snubben verkar vara riktigt tät", skriver Almqvist och länkar till artikeln som handlar om hur Brinkmann misstänks för att ha upprättat ett högkvarter för högerextremister i sitt nya hem i Berlin.

Åtalad men inte barskrapad

2006 åtalades Brinkmann för att ha undanhållit miljoner i skatt för affärer han gjort i fastighets- och byggbranschen vid millennieskiftet. Han kom att frias i hovrätten, men trots flera konkurser och mångmiljonkrav från Kronofogden var Brinkmann knappast barskrapad. Enligt Affärsvärlden var den aktiepost hans familj kontrollerade i gruvbolaget Wiking Mineral värd 32,4 miljoner kronor.

I januari 2010 skrev den antirasistiska tidskriften Expo att han planerade att skänka fem miljoner euro till ett antimuslimskt parti i Tyskland. Erik Almqvist snappade upp notisen.

"Kanske kan leda till någonting bra. Bör dock noteras att finansiären antagligen är rätt extrem då han tycks vara en del av Nordiska Förbundets nätverk", skriver han i ett mejl.

Det numera nedlagda Nordiska Förbundet grundades av Brinkmanns förtrogne Daniel Friberg med förflutet i svensk vit makt-miljön. Friberg grundade den högerextrema sajten och tankesmedjan Motpol och var även VD i Wiking Mineral. Han beskriver sig själv som "värdekonservativ och traditionalist" i en intervju med vt.se.

Ekeroth får klartecken av Karlsson

SD-topparna förstod direkt att Brinkmann kunde vara en belastning för partiet. Samtidigt som hans pengar och kontakter också kunde vara en stor tillgång. De letade ihärdigt efter bevis för att han inte var så extrem som han framstod som. De skickade artikellänkar till varandra som visade att han gick med i ett högerextremt tyskt parti för att "liberalisera det inifrån". De gick igenom hans sida på Facebook. Med undantag för vänskap med Nationaldemokraternas dåvarande ledare Marc Abramsson var "hans facebook hyfsat ren från skit", kunde Almqvist meddela partiledningen med Åkesson i spetsen.

Almqvist skrev också:

"Med tanke på hans finansiella muskler tycker jag vi ska ta kontakt med honom för att se vad det kan leda till".

I början av februari 2010 fick Ekeroth klartecken av Mattias Karlsson för att träffa Brinkmann. Några år senare kommer Karlsson att vara med och slänga ut medlemmar som haft samröre med Brinkmann och kretsen kring honom ur SD (se annan artikel). Men 2010 är han en av de mest drivande för att mötet ska äga rum.

"Kanske ett problem om du Jimmie syns så offentligt"

"Bäst chans till framgång torde vi väl ha om Jimmie tog den initiala kontakten?", skrev Karlsson till Almqvist och Åkesson.

Men det blir Kent Ekeroth som först träffar Brinkmann.

I mars 2010 samlas europeiska högerextremister i tyska Gelsenkirchen. I en av salarna i 1500-talsslottet Horst hänger ett jättelikt plakat. Det föreställer en kvinna i svart slöja och sju minareter. "Stoppa islam" står det under texten. Syftet med mötet är att väcka opinion för ett förbud mot moskébyggande i hela EU. Det är första gången Ekeroth och Brinkmann träffas. Ekeroth håller ett bejublat tal om "islamiseringen" av Sverige, enligt frilansjournalisten Christoph Andersson som själv är på plats för att göra en radiodokumentär om Brinkmann.

Mötet verkar ha fallit väl ut. I slutet av april vidarebefordrar Ekeroth brev till partiledningen från Brinkmann där de inbjuds till en grillkväll i hans trädgård i "residencet" i Berlin. Med på mötet skulle även företrädare från högernationalistiska och populistiska österriska FPÖ och belgiska Vlaams Belang vara.

Men inbjudan gör Ekeroth orolig.  

Stor risk för SD att ta

"Det kanske föreligger ett problem om du Jimmie syns så offentligt i dessa sammanhang? "Guilt-by-association" blir rätt mycket starkare om SD:s partiledare figurerar här. Eller vad tror ni? Rent instinktivt känns det kanske bättre att endast med honom försöka diskutera igenom hur han kan hjälpa till i valet (så tidigt som möjligt)?", skrev Ekeroth.

Han får medhåll av Åkesson:

"Håller med i din riskanalys. Möjliga datum för mig: 12-14 maj, 17-18 maj, 26-28 maj, 1-4 juni", svarar SD-ledaren.

Kontakten behövde nödvändigtvis inte vara hemlig, men det är "direkt olämpligt" för honom att delta i ett officiellt möte utomlands, skriver Åkesson. 

"... rent instinktivt känns det som en ganska stor risk för SD att ta - en risk som kanske väger upp fördelen av få finansiering. Vi är ju redan på god väg in i riksdagen - kanske kan din medverkan vid ett evenemang som detta stjälpa mer än hjälpa oss i valet?", fortsätter Ekeroth.

"Vad vi vill ha? Pengar?"

Förbindelser med kontroversiella europeiska partier ska helst hållas hemliga, skriver Mattias Karlsson. Kontakt- och nätverksbyggandet i Europa i syfte att bygga en stark "kulturnationalistisk/socialkonservativ international" är enligt Karlsson oerhört betydelsefullt. Men helst utan att svensk media gör "någon jättegrej av det". Därför vill han inte se några pressmeddelanden eller stora uppslag på partiets hemsidor om en SD:are håller tal utomlands. "Åtminstone fram till valet", som han uttrycker det.

Men eftersom Brinkmann bedöms som "högintressant" anstränger sig ledningen för att få till ett möte våren 2010. Ekeroth är budbäraren. Han skriver till partiledningen:

"Jag skulle därmed vara tacksam om du/ni kunde ge mig lite info om vad vi vill ha (pengar?) och även i såfall sätta det i sitt sammanhang (t.ex. kostnaderna för reklamfilm skenar etc). Vad skulle ni se som ett lyckat möte? Vad är målet? Om det är att få pengar från honom, i så fall hur mycket?"

Inga pengar utan offentlighet

Men Åkesson ovilja att vara med på grillkvällen med de andra högerpartierna gör att Brinkmanns intresse svalnar.

När Åkesson är redo "att ta den "match" det innebär att ha kontakt med mig och företrädare för Vlaams Belang och FPÖ som ofta finns i min omgivning" är han välkommen att höra av sig igen, skriver Brinkmann till Ekeroth.

"Säkert förstår du att det skulle kännas lite trist om det är så att mina pengar går bra men utåt ska bekantskapen vara obekant. Hoppas du förstår mina reflektioner", avslutar han.

Publisert:

LÄS VIDARE