Ecuador: Vi stängde Assanges nät

NYHETER

Ecuador bekräftar att landet har stängt av internetuppkopplingen för Wikileaksgrundaren Julian Assange, som bor på landets ambassad i London.

Anledningen är att Wikileaks läckor kan påverka det amerikanska valet.

Foto: Kirsty Wigglesworth
Julian Assange.

"Ecuadors regering respekterar principen om icke-inblandning i andra staters interna angelägenheter. Den påverkar inte externa valprocesser eller gynnar någon särskild kandidat", skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Departementet beslutade därför att "tillfälligt begränsa" kommunikation på ambassaden.

Wikileaks har publicerat en mängd dokument med hackad e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj de senaste veckorna.

Under måndagen anklagade Wikileaks Ecuador för att ha stängt Assanges internetuppkoppling på uppmaning av USA:s utrikesminister John Kerry. USA förnekar anklagelsen.

– Uppgifter om att utrikesminister Kerry ska ha talat med ecuadorianska tjänstemän om detta är helt enkelt osant. Punkt, sade John Kirby, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Assange har bott på Ecuadors ambassad i fyra år för att undvika att bli gripen och utlämnad till Sverige, där han misstänks för våldtäkt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

John Kerry

Ecuador

Wikileaks