Misstänkt gruppvåldtäkt på Cinderella

1 av 2

avErik Melin

NYHETER

Fyra män, alla mellan 20 och 25 år gamla, misstänks ha våldtagit en kvinna på kryssningsfartyget Cinderella under helgen.

Männen kunde gripas men har senare släppts efter beslut från åklagare.

– Man vet vilka de är och så, men man vet för lite för att anhålla dem i nuläget, säger Lars Neumann, stationsbefäl vid Södermalmspolisen i Stockholm.

Tipsa | Aftonbladet

Det misstänkta brottet inträffade på lördagskvällen ute på Östersjön. I en hytt på Viking Lines kryssningsfartyg Cinderella misstänks de fyra männen ha våldtagit kvinnan.

– Vi vet inte riktigt vad som har hänt. Men det har varit en misstänkt våldtäkt, alternativ försök till våldtäkt. Vi får se hur mycket man kan hitta i ärendet, men vi ska höra vittnen och så vidare. Utredningen fortsätter, säger Lars Neumann.

Efter kryssningen kunde de fyra männen gripas av polis.

– De fördes in till oss men är inte kvar här nu. Åklagaren har släppt dem eftersom vi vet för lite för att anhålla dem, säger Lars Neumann.

Fartyget Cinderella trafikerar sträckan Stockholm-Mariehamn.

”Vi förhindrade brott”

På Viking Line känner man till händelsen men säger att man har kunnat förhindra att ett brott begåtts.

– Våra fartygsvärdar har kunnat förhindra en incident som skulle kunna ha lett till något. Men det har inte varit någon våldtäkt. Vår personal har skött det här ”by the book”, säger Johanna Boijer-Svanström, informationsdirektör för Viking Line.

Det har varit ett antal uppmärksammade misstänkta våldtäker på olika kryssningsfärjor. Hur jobbar ni för att förhindra den typen av brott?

– Vi har skolat vår personal som går ronder för att på alla sätt och vis göra så att alla har trevligt. Rent konkret så har vi högre åldersgräns på de här kryssningarna än de andra rederierna. Våra gäster får bara köpa alkohol från tax free-butiken på hemresan, vilket i viss mån förhindrar att man dricker i hytterna. Vi har också övervakningskameror

Hur arbetar den personal som går ronder?

– De försöker synas överallt och har gula väster. De har varit uppskattade. Är någon för berusad kan de till exempel hjälpa till med att få personen tillbaka till sin hytt, säger Johanna Boijer-Svanström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott