Kuppförsöket i Turkiet

Erdogan ber folket om ursäkt

President Recep Tayyip Erdogan.
President Recep Tayyip Erdogan.

NYHETER

Turkiet måste följa lagen och respektera de mänskliga rättigheterna när kuppmakarna ställs inför rätta, enligt Europarådet. President Erdogan ber samtidigt folket om ursäkt för det tidigare samarbetet med Gülenrörelsen.

Europarådets generalsekretare Thorbjørn Jagland har rest till Turkiets huvudstad Ankara för att bland annat träffa president Recep Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, men även ledare för oppositionspartierna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Han är den tyngsta europeiske representanten som besökt landet sedan den misslyckade militärkuppen i mitten av juli.

Saknas förståelse

Turkiet har nyligen flaggat för att landet tillfälligt kommer att häva delar av Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som slutits mellan Europarådets medlemsländer.

Landets relationer till andra europeiska länder har blivit allt mer ansträngda sedan kuppförsöket. Erdogan påstod senast i går att västländer stödjer kuppmakarna och terrorism. Presidenten har även upprepade gånger anklagat Gülenrörelsen för att ligga bakom kuppförsöket.

Jagland sade vid en presskonferens tillsammans med Mevlüt Cavusoglu att det hittills har saknats förståelse i Europa för i vilken utsträckning ett hemligt nätverk har infiltrerat armén och rättsväsendet.

Erdogan pudlade

Erdogan, som vill att rörelsens USA-baserade ledare Fethullah Gülen ska utlämnas, bad i dag befolkningen om ursäkt för att hans parti AKP tidigare samarbetat med Gülen när Erdogan var borgmästare i Istanbul under 1990-talet, och efter att AKP kom till makten 2002.

– Trots allt är jag ledsen över att jag tidigare misslyckats med att se den förrädiska organisationens rätta ansikte, säger Erdogan i ett tv-sänt tal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkisk polis genomförde i dag en razzia mot Turkiets vetenskapliga och tekniska forskningsråd (Tubitak). Flera personer frihetsberövades, enligt tv-kanalen NTV.

Snabbkollen: Kuppförsöket i Turkiet

Detta har hänt och därför är det viktigt – få koll på 30 sekunder.

Den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök att ta makten i Turkiet, genom att ta kontroll över platser i Ankara och Istanbul.

Efter att tusentals civila visat stöd för regeringen på gator och torg slogs kuppförsöket ner. Minst 265 människor dödades under natten, många av dem civila.

President Erdoğan har utnyttjat den misslyckade kuppen för att stärka sitt grepp om Turkiet.

Turkiets auktoritäre president Erdoğan och hans regering har utnyttjat den misslyckade kuppen till att stärka sitt grepp om landet, och tagit ytterligare steg bort från demokrati. Bland annat har landet upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och gett order om att stänga ner en lång rad regeringskritiska medier.

Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals har avskedats.

Recep Tayyip Erdoğan blev premiärminister 2003 och president 2014. Han och hans parti AKP genomförde till en början en rad demokratiska reformer och förde Turkiet närmare EU. De senaste åren har han dock blivit allt mer auktoritär, och Turkiet mindre och mindre demokratiskt.

LÄS OCKSÅ:
Tre experter: Så är läget i Turkiet om ett år

TT

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kuppförsöket i Turkiet

LÄS VIDARE

Oppositionella skickas inte tillbaka

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppförsöket i Turkiet

Recep Tayyip Erdogan

Fethullah Gülen

Europarådet

Turkiet