Passa på – snart blir det kallt igen

NYHETER

Meteorologen: Perioden med 25 till 30 grader är över

1 av 3

Passa på att njuta för snart går det mot svalare tider.

Väderkartorna blir om några dagar betydligt mindre­ hett röda.

– Perioden med 25 till 30 grader som vi har haft är över, i alla fall för till­fället, säger meteorolog Stina Kihlgren.

Juli månad bjöd på ett radband av varma och soliga­ högsommardagar. Men nu har kvicksilvret börjat sjunka.

I dag blir den varmaste dagen på ett tag.

– Det har ju varit ganska varmt i juli, men under den närmaste perioden är det mer lite dryga 20 grader som man kan komma upp i, säger meteorolog Stina Kihlgren vid SMHI och fortsätter:

– Just i dag kan man komma­ upp i 23, 24 grader över södra Sverige, men från helgen och framåt blir det lägre dagstemperaturer­.

Slår om i helgen

Passa alltså på att mumsa­ glass och bada i dag. Det är särskilt i östra Götaland – i Kalmar län och ut över Gotland – som det i dag blir som varmast.

I helgen slår det om och termometrarna stannar i bästa fall på 20, 21 grader. Så kommer det sedan att se ut fram till slutet av nästa vecka.

– Det blir inte längre de här temperaturerna som vi har haft på 25 till 30 grader. Den perioden är över, i alla fall för tillfället, säger Stina Kihlgren.

Hur blir vädret i övrigt?

– Det är många fronter som kommer in med åska och regnskurar, sedan kommer­ det dagar emellanåt som är bättre med uppehåll och sol. Men det blir ingen lång period med vare­ sig soligt väder eller regn, utan mer växlande, säger Stina Kihlgren.

Kan komma tillbaka

Än finns det dock ingen anledning att sörja att sommaren­ är över, för även om den senaste­ tidens­ högsommar nu tar semester kan den komma tillbaka med sol och värme senare.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder