Turkiet bombar kurdiska baser

avErik Melin, Isabelle Nordström, Linnea Carlén, Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 37 dödades i bombdådet i Ankara

1 av 11

Dödssiffran efter bombdådet i Ankare i går har stigit till 37.

Samtidigt säger sig polisen ha bevis för att en kvinnlig PKK-medlem var en av dem som utlöste bomben.

Turkiska stridsplan har som svar bombat kurdiska fästen i norra Irak, rapporterar flera internationella medier.

Turkiska myndighetskällor har pekat ut den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK, eller grupper med anknytning till den, som ansvariga för bombdådet i Ankara på söndagskvällen.

På måndagsmorgonen uppger en myndighetskälla att man identifierat en kvinna med kopplingar till just PKK som en av de som utlöste bomben, rapporterar Sky News.

Nyhetsbyrån Anadolu uppger att nio turkiska F-16-plan och två F-4:or slog till mot totalt 18 positioner som hålls av PKK i Irakiska kurdistan, bara timmar efter bombdådet, rapporterar AP.

Under eftermiddagen på måndagen uppger turkiska medier att fyra personer gripits, misstänkta för inblandning i bombdådet.

Samtidigt har polis slagit till i Adana i södra Turkiet, där man gripit minst 36 personer som misstänks vara medlemmar i PKK.

Utlöste bilbomb

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet i Ankara, som inträffade vid Kizilaytorget som ligger i närheten av flera myndighetsbyggnader. Minst 37 personer har dött och 71 vårdas på sjukhus efter attacken där två personer utlöste en bomb i en bil. De två personerna misstänks finnas bland dödsoffren.

Efter dådet har en domstol i Ankara har tagit beslut om att tillfälligt begränsa möjligheten att fritt använda sociala medier i Turkiet, efter att användare börjat dela bilder på explosionen. Liknande beslut har tagits vid flera tidigare tillfällen i Turkiet.

Hög beredskap

Sedan en längre tid tillbaka har Turkiet hög terrorberedskap. Söndagens sprängdåd var det tredje i Ankara på fem månader. I oktober förra året dödades 103 människor i ett bombattentat mot en fredsdemonstration i staden, ett dåd som terrororganisationen IS tog på sig. Och så sent som den 17 februari i år dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer. Militanta kurder tog senare på sig den attacken.

Turkiets inrikesminister Efkan Ala bekräftar att söndagens explosion orsakats av en bilbomb riktad mot civila vid en busshållplats. Han säger också att inget land kan skydda sig från terrorattacker till hundra procent, rapporterar AP.

Även president Recep Rayyip Erdogan gick ut med ett uttalande senare på kvällen där han lovade att få ”terrorismen ner på knä”. Han sa också att Turkiet kommer att använda sin rätt till självförsvar för att förhindra framtida attacker, uppger AP.

– Vårt folk bör inte oroa sig, kampen mot terrorism kommer med all säkerhet att sluta i framgång, sa Erdogan enligt nyhetsbyrån.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

PKK

Kurdistan

Irak

Ankara

Turkiet