Spelet om regeringsmakten

Lööfs ultimatum om samarbete med Sverigedemokraterna

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har beskyllts för att vara otydlig kring hur partiet ställer sig till att regera med stöd från Sverigedemokraterna efter nästa val.

I en intervju med Aftonbladet TV säger Centerns Annie Lööf blankt nej till alla former av SD-samarbete:

– Centerpartiet kommer inte sitta i en regering som är beroende av SD.

Under den senaste tiden har Alliansens inställning till att samarbeta med Sverigedemokraterna blivit en av de mest centrala frågorna i svensk politik.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har sagt att han vill bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. En opinionsundersökning från Ipsos, som DN publicerade i helgen, visar att en växande andel av alliansväljarna vill se ett närmande till SD.

Ratar SD-samarbete

Moderaternas Anna Kinberg Batra har anklagats för otydlighet kring hur partiet ser på relationen till SD. Centerledaren Annie Lööf har krävt raka besked från sin allianskollega.

– Anna Kinberg Batra behöver vara tydlig med hur hon ser på alternativen, har hon sagt till DN.

I en intervju med Aftonbladet TV ställer Lööf ett ultimatum i regeringsfrågan.

– Jag är trygg i mitt ledarskap och hur Centerpartiet ser på detta. Vi vill se Anna Kinberg Batra som statsminister i en stark Alliansregering efter valet 2018, säger hon, och fortsätter:

– Centerpartiet kommer inte sitta i en regering som får aktivt stöd eller samarbetar med Sverigedemokraterna. Vi kommer att ställa oss utanför ett sådant samarbete.

”Trött på ekorrhjulet”

I Norge har det stora högerpartiet Høyre bildat regering tillsammans med Fremskrittspartiet, som ofta beskrivs som motsvarigheten till SD i vårt västra grannland.

I Aftonbladet TV vill Annie Lööf inte gå in på hur Centern skulle agera om ett liknande scenario skulle inträffa i Sverige 2018.

– Jag är trött på det demokratiska ekorrhjulet där det bara diskuteras hur andra partier kommer att agera. Jag är tydlig i den här frågan, nu behöver vi prata politik, säger hon på frågan om C skulle kunna tänka sig att stödja en rödgrön regering efter valet.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vi behöver visa en enad front i de frågor som väljarna bryr sig om”

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Anna Kinberg Batra

Annie Lööf

Jimmie Åkesson

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Moderaterna