DOKUMENT: Avslöjandena som fällde SD-tjänstemannen

Publicerad:

NYHETER

Efter skandalerna: Alexander Fridback säger upp sig

1 av 2 | Foto: Nyheter Idag
SD-desinformatören Alexander Fridback, även känd som Egor Putilov.

Han skickade in en falsk debattartikel, han lurade polisen för att få följa med på patrullering, han gjorde en propagandavideo åt hatsajten Apixlat - och han gjorde en miljonaffär med en kriminell affärsman från Ryssland. 

Till slut blev avslöjandena om SD-tjänstemannen Alexander Fridback för mycket.

Under lördagen valde han att säga upp sig från sin tjänst vid partiets riksdagskansli. 

Aftonbladet har i flera artiklar de senaste veckorna avslöjat hur Sverigedemokraternas tjänsteman Alexander Fridback använt sig av falska identiteter.

Sedan han anställdes har Fridback skickat in debattinlägg under falskt namn och försökt sälja in reportage till media, under sin journalistiska pseudonym Egor Putilov, utan att redovisa att han är avlönad av SD.

Aftonbladet har även avslöjat hur Fridback lurat polisen för att som journalist få följa med på patrullering och hur Fridback tillsammans med SD-ledamoten Kent Ekeroth gjort en propagandavideo åt hatsajten Avpixlat i Grekland.

Riksdagen betalade Kent Ekeroths resa och Fridback fick sin lön genom det statliga partistödet till SD:s riksdagskansli.

Fridback har även blivit polisanmäld av Sveriges Radio efter misstanke om att han anställdes där under falska premisser.

Önskade snabb affär

Under sommaren 2014 köpte Fridback en fastighet, vilket SR Ekot var först att rapportera om, av en rysk affärsman.

Affärsmannen beskrivs av ryska medier som kriminell och ska ha dömts till fängelse för bedrägeri och narkotikabrott.

Dokument som Aftonbladet tagit del av visar hur Fridback fick köpa en stor villa med sjötomt utanför Stockholm, för 6 miljoner kronor i juli 2014.

Det var hälften av vad den ryske affärsmannen hade betalat tre år tidigare, då han köpte den för 12 miljoner kronor.

Enligt mäklaren som sålde huset ville Fridback snabbt sälja bostaden.

I ett brev som Aftonbladet tagit del av skriver mäklaren:

"Jag skulle få mer betalt om jag sålde fastigheten snabbt, eftersom det var väldigt viktigt för honom".

Och två månader efter att Fridback köpte fastigheten sålde han den vidare för 12,2 miljoner kronor – och kunde därmed göra en vinst på 6,2 miljoner.

Enligt Fridbacks deklaration gjorde han samma år ett överskott av kapital på över 4 miljoner kronor.

I handlingar som Aftonbladet tagit del av hävdar Fridback att huset ska ha renoverats för 500 000 kronor, efter att det köptes av den ryske affärsmannen.

Trots den stora vinsten anmälde Fridback senare mäklaren eftersom han ansåg att mäklaren hade varit "opartisk" och att Fridback därför förlorat mellan 3-3,5 miljoner kronor.

Tjänade 6 miljoner

Den ryske affärsmannen har tidigare drivit ett företag i Sverige. Men i fjol gick det i konkurs.

I företaget jobbade även en man som Fridback drivit ett företag tillsammans med under flera år.

Mannen, som har skyddade personuppgifter, var även med när Fridback signerade köpekontraktet av villan på 6 miljoner kronor.

Efter avslöjandet om att Fridback hade tjänat 6,2 miljoner kronor på affären med den kriminella affärsmannen från Ryssland ansåg flera försvarsexperter att SD-tjänstemannen Fridback var en potentiell säkerhetsrisk.

– Han är styrd av någon annan. Mitt intryck är inte att han agerar på eget bevåg, sa Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) krävde att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle agera.

Personalakten försvunnen

Som Aftonbladet tidigare har rapporterat om kommer Fridback ursprungligen från Ryssland.

Under 2007 kom han till Sverige efter att ha sökt uppehållstillstånd via den svenska ambassaden i New Delhi, Indien.

Enligt egna uppgifter ska Fridback ha jobbat i Indien under ett antal år.

Efter att han kom till Sverige har Fridback på olika sätt sökt information om svenska myndigheter.

Under 2012 sökte han och fick jobb som handläggare hos Migrationsverket, först som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare i Örebro och sedan som asylhandläggare i Flen från juni 2013, vilket Aftonbladet var först med att avslöja.

Där jobbade Fridback bland annat ihop med gränspolisen, socialtjänsten och andra myndigheter.

När Aftonbladet för några veckor sedan begärde ut Fridbacks personalakt var den försvunnen.

– Det är oerhört märkligt, sa Lena Lyrmark, enhetschef vid Migrationsverket region öst, till Aftonbladet.

Aftonbladet har varit i kontakt med Fridbacks tidigare kollegor som berättade att Fridback, som hade tillgång till verkets centrala utlänningsdatabas, ofta satt kvar sent och hade med sig sin privata dator på jobbet, vilket är ovanligt bland anställda.

Migrationsverket granskar

Enligt två kollegor ska detta ha rapporterats till Fridbacks chef.

– Det är inte uppgifter som har kommit vår säkerhetschef till känna, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Enligt Fredrik Bengtsson genomgick Fridback en säkerhetsklassning eftersom han skulle arbeta med asylärenden.

– Det är säkerhetspolisen som slår i sina register och där framkom det inget som verkade suspekt.

Men efter avslöjandena om Fridback har Migrationsverket inlett en granskning av ett 15-tal ärenden som Fridback jobbade med.

– Där finns det inte någonting som gör att vi har anledning att lyfta på ögonbrynen. Men självklart så, utifrån rapporteringen som har varit, finns det en del frågetecken, säger Fredrik Bengtsson.

Kontaktade MSB

Fridback har även sökt jobb som migrationshandläggare på flygplatsen Arlanda, ett jobb han inte fick.

I sin ansökan uppger Fridback att han har en universitetsutbildning inom juridik med inriktning på statsvetenskap från Ryssland och att han har bott i eller rest till totalt 48 länder i Europa, Asien och Afrika.

Men det är inte bara Migrationsverket som Fridback har haft kontakt med.

Han har även sökt information om flera andra svenska myndigheter.

Under sin journalistpseudonym Egor Putilov har Fridback begärt ut mejlkonversationer och smstrafik mellan högt uppsatta tjänstemän på Utrikesdepartmentet, i samband med att han granskade ambassadören Charlotta Sparre som senare fick dagsböter för mutbrott efter en olovlig rabatt på Ikea i Kario.

Konversationerna som Fridback har tagit del av handlade även om bedömningar av säkerhetsläget vid svenska ambassader och säkerhetsbehörigheter för olika personer inom UD.

Som Egor Putilov kontaktade Fridback också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i oktober 2015, enligt Ekot.

Fridback ville erbjuda sina tjänster efter att han hade läst en artikel om att det skulle startas en grupp som skulle jobba mot informationspåverkan och rysk propaganda och förklarade att han själv var sakkunnig på området.

Som Egor Putilov har Fridback även kontaktat Säkerhetspolisen, Säpo, och beställt boken "Hundra år med svensk säkerhetstjänst", som tar upp skeenden och händelser som berört den svenska säkerhetstjänsten 1914 -2014, bland annat med kartor över spionrelaterade händelser i Stockholm.

Hade inte tillgång till riksdagen

Under fredagen uppgav Henrik Vinge, presschef för SD, att Fridback inte hade tillgång till riksdagens lokaler, eftersom han varit sjukskriven sedan förra veckan.

– Det är klart att uppgifterna i media föranleder eftertanke och diskussioner och de har förts mellan de parter som är insatta. Oss och riksdagens säkerhetsavdelning och kanske andra parter.

Då ville han inte svara på om Fridback kunde fortsätta vara anställd vid SD:s riksdagskansli.

Men under lördagen meddelade Fridback själv sin avgång i ett pressmeddelande från Sverigedemokratern.

Under pseudonymen Egor Putilov kommentar han sin uppsägning:

– Den här hatkampanjen i media som nog saknar motstycke i svensk mediehistoria och som byggs i princip endast på mitt ryska ursprung har kostat mig mycket - både vad gäller mitt privatliv och hälsa. Jag önskar att Sverige hade ett bättre medieklimat och att jag någonsin hade fått en chans att försvara mig och svara på de grundlösa anklagelserna men så blev det inte.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN