Martins magiska musikmaskin har tagit världen med storm

NYHETER

I 14 månader har Martin Molin byggt maskinen som blivit en världssnackis.

”Den kräver väldigt mycket kärlek för att ”typ fungera”. Det kommer förmodligen att finnas en video som visar allt som har gått fel med maskinen” säger han till Värmlands Folkblad.

Det var i november 2014 som musikern Martin Molin började bygga på musikmaskinen i sin studio i Göteborg. Tanken var då att den skulle stå klar till jul det året – men allt gick inte som planerat. Först nu, 14 månader senare, kan han äntligen visa upp sin skapelse.

– Den har verkligen gjort motstånd. Den var i princip klar i maj förra året men sen gick allt fel och jag har byggt om samma saker om och om igen, säger Martin Molin till Värmlands Folkblad.

Består av 3 000 delar

Maskinen drivs helt för hand och bygger på ett strikt kontrollerat flöde av metallkulor som styr vilka ljud det är som spelas. Maskinen, som fått namnet "Marble machine", består av 3 000 delar och 2 000 kulor, 22 kul-kanaler, 11 ­vibrafontoner, fyra bassträngar och fyra trummor – varav tre av dem är dubblade. När allt då faller på plats spelar maskinen en 32 taker lång loopad låt som Martin komponerat.

– Förvirrande nog heter den ”Marble machine”, samma som maskinen.

”Långt ifrån perfekt”

För Värmlands Folkblad berättar han även att han till slut fick bestämma att nu fick maskinen vara klar, det gick inte att fixa mer.

– Den kräver väldigt mycket kärlek för att ”typ fungera”. Det kommer förmodligen att finnas en video som visar allt som har gått fel med maskinen. Den är långt ifrån perfekt.

I skrivande stund har Youtube-klippet med låten fått över 2,5 miljoner visningar och tidningar från världens alla hörn har förundrats av den säregna konstruktionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik