Ville inte ge morddömd man frigång

”Påtaglig risk för avvikning”

Mannen som i helgen avvek från det rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden har dömts för tre mord.

Enligt sjukhuset bedöms 44-åringen inte vara en fara för allmänheten – men när han förra veckan beviljades frigång var flera nämndemän emot det.

”Det finns anledning till försiktighet med frigång eftersom han är dömd för andra gången för mycket allvarliga brott”, skriver de i domen och konstaterar att det finns en påtaglig risk för avvikning.

Den 44-årige mannen dömdes 2012 till rättspsykiatrisk vård för ett dubbelmord. Det var andra gången han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Även första gången han dömdes hade han gjort sig skyldig till mord.

Efter att han under lördagsförmiddagen avvikit från Karsudden under frigång på sjukhusområdet gick ett nationellt larm med mannens signalement och bild ut till poliser i yttre tjänst.

Dom i onsdags

Enligt sjukhuset i Katrineholm bedöms mannen inte vara farlig för allmänheten.

– Det har läkaren bedömt, annars skulle han inte fått ha frigång, sa Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus, till Aftonbladet under lördagen.

Så sent som i onsdags, den 24 februari, gav förvaltningsrätten chefsöverläkaren på Karsudden tillstånd att ge den 44-årige mannen frigång i högst en halvtimme per dag i tre månader framåt.

”Visserligen har N.N. begått mycket allvarliga brott, men han har skött sig väl under senare tid”, står det i domen från förvaltningsrätten.

Två nämndemän var dock emot beslutet att godkänna frigång. De ansåg att det fanns en ”påtaglig risk för avvikning under frigång”.

”I nuläget har vi ingenting”

”Det finns anledning till försiktighet med frigång eftersom han är dömd för andra gången för mycket allvarliga brott. En brottsbearbetning bör genomföras. Han har promenader med personal på sjukhusområdet. Det finns en påtaglig risk för avvikning under frigång. Det är därför för tidigt att nu bevilja honom frigång”, skriver de i domen som Aftonbladet tagit del av.

Mannen var strax före klockan 13 på måndagen fortfarande på fri fot.

– Vi har ingen aning om var vi ska börja leta. Vi tar tacksamt emot tips, men i nuläget har vi ingenting, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl vid Södermanlandspolisen, till Aftonbladet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN