Grattis webben - 25 år!

avEbba Thornéus

NYHETER

Hipp hipp hurra för World Wide Web i dag!

För 25 år sedan gjordes den första webbplatsen tillgänglig för allmänheten.

Sedan dess har det hänt mycket.

Även om internet har sina rötter i det sena 1960-talet så var det först när Sir Tim Berners-Lee gjorde det tillgängligt för allmänheten som det fick sin enorma genomslagskraft.

Tidigare hade det nämligen bara varit något för en begränsad akademisk elit.

År 1989 presenterade Berners-Lee, som då arbetade som programmerare vid kärnforskningsorganisationen CERN i Schweiz, projektet World Wide Web, eller www. Men det var först den 6 augusti 1991 som även allmänheten fick tillgång till detta. Sedan dess har det skett mycket och det som från början var tänkt att fungera som ett slags intranät för att underlätta kommunikationen mellan forskare har i dag omkring tre miljarder användare världen över.

För Berners-Lee själv är det dock inte World Wide Webs genomslagskraft eller möjligheten "att surfa" som är det mest förvånande med den digitala revolutionen han skapat. När han 2014 fick frågan om det var något han aldrig kunnat förutse med webben blev svaret:

– Kattungar.

Berners-Lee syftade på den explosion av gulliga kattvideos och bilder som fullkomligt tagit över internet de senaste åren.

Tack vare sina banbrytande idéer har Tim Berners-Lee fått flera utmärkelser och 2004 adlades han av drottning Elisabeth II.