DI: Lundintoppar förhörs om folkrättsbrott

Av: 

TT

Ian Lundin, styrelseordförande Lundin Petroleum.
Ian Lundin, styrelseordförande Lundin Petroleum.

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter och bolagets ordförande Ian Lundin är kallade till förhör om bolagets roll i misstänkta folkrättsbrott i södra Sudan. Båda kommer då "troligen" att delges misstanke om brott, uppger Dagens industri.

De planerade förhören med de båda näringslivstopparna är en del av förundersökning om brott mot folkrätten i Sudan som misstänks ha skett under perioden 1997–2003, enligt Di.

Förundersökningen startade 2010 vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm sedan European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) anklagade bland andra Lundin Oil, som bytt namn till Lundin Petroleum, för att ha hjälpt regimen i Sudan att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering i det oljeblocket 5A i södra Sudan.

Företrädare för Lundin har konsekvent nekat till anklagelserna och kallat dem "felaktiga".

Förre svenske statsministern Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil under delar av den aktuella perioden. Han blev senare utnämnd till utrikesminister, men han har inte kallats till förhör. För fem år sedan meddelade åklagaren Magnus Elving, som leder förundersökningen, att Bildt inte skulle frågas ut.

På frågan om Bildt kan komma att förhöras i ett senare skede svarade då Elving:

– Det kommenterar jag inte.

Människorättsorganisationer har rapporterat om att 10 000 människor dödades och nära 200 000 tvingades på flykt i södra Sudan. Sudanesiska soldater och milis angrep och tvångsförflyttade civila för att bland andra Lundin skulle kunna utvinna olja, enligt en rapport.

Publisert: