Polis: ”Misstänkta attentatsmän del av högerextrem krets”

Av: Gustaf Tronarp, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Togs med påkar, järnrör och yxa

1 av 5

De greps med vad polisen beskriver som ”gatustridsvapen” – och misstänks ha planerat en attack mot ett asylboende i Nynäshamn.

14 män är anhållna misstänkta för förberedelse och anstiftan till grov misshandel och anstiftan till grov mordbrand.

– De tillhör den högerextrema miljön, säger polisens stationsbefäl Lars Alvarsjö.

I går kväll slog polisen till mot flera bilar vid pendelstågsstationen Nynäsgård i Nynäshamn. Då hittades påkar, knivar, järnrör och en yxa. Det uppger en källa med insyn för Aftonbladet.

– För att prata klarspråk så var det det man kan kalla för gatustridsvapen som påträffades. Exakt vad det rör sig om vill jag inte gå in på i nuläget, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

14 män som är mellan 20 och 35 år gamla greps. De anhölls under natten. Ursprungligen var männen enbart misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Nu har misstankarna utökats till att även omfatta anstiftan till grov misshandel och anstiftan till grov mordbrand.

– Det är beslag och en del annat som gör att misstankarna även har kommit att omfatta de här brotten, säger Lars Byström.

Kan vara hämnd

Vid Nickstabadets camping, som ligger alldeles i närheten av platsen där männen greps, finns ett asylboende. Polisen misstänker att de gripna förberedde en attack mot boendet.

Aftonbladet har tagit del av inlägg i en sluten Facebookgrupp. Där beskrivs det planerade angreppet som en hämnd för en händelse på ett pendeltåg.

Polisen är dock fåordig om bakgrunden till händelsen.

– Jag har inga närmare detaljer om motivbilden i nuläget. Det är något som vi tittar på, säger Lars Byström.

Polsk-svenska extremistband

Enligt Lars Alvarsjö, stationsbefäl i polisområde Stockholm syd, är alla utom en av de gripna polska medborgare.

– De tillhör den högerextrema miljön. Det finns högerextremt innehåll i Facebookgruppen där uppropen om angreppet har skett. Dessutom greps tre av dem efter demonstrationen i city förra helgen, säger han.

Mikael Färnbo, redaktör på den antirasistiska stiftelsen Expo, säger att polsk extremhöger samarbetar med likasinnade i Sverige:

– Det finns en grupp svensk-polacker i Sverige som har högerextrema åsikter och som underlättar bryggan mellan Sverige och Polen. Den högerextrema gruppen Nordisk ungdom har under flera år varit nere i Polen på demonstrationer och ett nationalistiskt sommarläger. Polska aktivister har i sin tur varit i Sverige på demonstrationer, senast under ”Folkets demonstration” där några av dem också greps misstänkta för misshandel.

Husrannsakningar

De gripna i Nynäshamn har förhörts under tisdagen. Flera husrannsakningar har också genomförts, erfar Aftonbladet. Förhören med männen väntas fortsätta under tidagen.

– Det är ju ganska många som sitter frihetsberövade, så det är ett omfattande arbete, säger åklagaren Sara Friedman, som leder förundersökningen.

Hur ställer de sig till anklagelserna?

– Det kan jag inte gå in på. Det råder förundersökningssekretess.

När kommer du besluta om de gripna ska begäras häktade?

– Det kommer sannolikt att dröja flera dagar innan jag tar ställning till det, säger Sara Friedman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN