Journalister och politiker offer i dödsskjutningen

Stadsfullmäktiges ordförande skjuten till döds

Natten till söndag sköts tre kvinnor till döds i finska Imatra.

Nu bekräftar polisen vilka som är offer: Tiina Wilén-Jäppinen, stadsfullmäktiges ordförande i Imatra och två journalister, rapporterar FNB.

En 23-årig man, som tidigare är dömd för dråpförsök, är gripen som misstänkt för morden. Hans motiv är fortfarande oklart, enligt polisen.

Den misstänkte gärningsmannen, en 23-årig man hemmahörande i Imatra, körde fram till restaurangen i bil, klev ur och sköt. Tre kvinnor träffades och dog strax efter skottlossningen.

Nu bekräftar polisen och Imatras borgmästare Pertti Lintunen vilka som är mordoffren: Imatras stadsfullmäktiges ordförande Tiina Wilén-Jäppinen, 53, (SDP, Finska socialdemokratiska parti) och två journalister födda 1964 och 1980. Journalisterna arbetade på Uutisvuoksi och Etelä-Saimaa.

Enligt tidningen Etelä-Saimaa hade de båda varit på en gemensam teaterresa för journalister i Helsingfors under lördagskvällen. När de kom hem till Imatra gick de på restaurangen Vuoksenvahti där de träffade Tiina Wilén-Jäppinen.

Oklart motiv

Offren ska ha varit på platsen tillsammans, skriver den finska nyhetsbyrån FNB. Då de lämnade restaurangen för att gå hem vid midnatt sköts de till döds utanför restaurangen, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Än så länge finns det inga uppgifter om motivet till morden men polisen uppger för FNB att det inte handlar om ett slumpmässigt dåd.

– Den misstänkta har inte hamnat i centrum med ett vapen av gevärsmodell av en slump. Någon form av planering har det varit när han åker dit och genomför sådana här handlingar, säger kriminalkommissarie Saku Tielinen.

23-åringen sköt med ett jaktgevär mot kvinnorna. Alla tre träffades i huvudet eller överkroppen. Mannen avlossade fyra eller fem skott och enligt polisen var hans avsikt att döda.

Polisen uppger att den 23-årige gripne mannen tidigare är dömd för våldsbrott.

Enligt SVT har mannen tidigare suttit i fängelse för dråpförsök, rapporterar Yle. 23-åringen ska i mars 2013 ha knivhuggit en man flera gånger, bland annat i ryggen när offret försökte fly. Offret fick livshotande skador, men överlevde. 23-åringen dömdes till tre år och två månaders fängelse. Han har också tidigare blivit dömd för grovt rattfylleri.

Väntade på polisen

Den gripne mannen hade ingen alkohol i blodet, uppger polisen på en presskonferens och tillägger att de planerar att förhöra den misstänkte i dag.

Efter skottlossningen ska den misstänkte mannen ha satt sig i bilen och väntat på polis. Gripandet blev odramatiskt.

– I förundersökningen utreds hur lång tid före skottlossningen han har kommit till platsen. Vi har också hört sådant som att han skulle ha kört dit tidigare på kvällen. Men det kan vi inte säga någonting säkert om, säger kriminalkommissarie Saku Tielinen, till FNB.

De avlidna personernas anhöriga är underrättade.

Publisert: