Experten: "Inget vackert slut på en karriär"

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet avslöjade hur Kommunal slarvade med medlemspengar, hade spritfester och åkte på lyxresor.

I dag beslutade kongressen att  avgående ordföranden Annelie Nordström inte ska få ansvarsfrihet.

Det betyder att hon kan bli ersättningsskyldig.

I dag inleddes Kommunals kongress. Förutom att välja en ny ordförande, vilket sker under onsdagen, har kongressombuden röstat om den avgående ordföranden Annelie Nordström ska ges ansvarsfrihet eller inte.

Beskedet kom under eftermiddagen: Hon nekas ansvarsfrihet.

Ska ha uppstått ekonomisk skada

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att revisorerna i Kommunals bolag Lyran anser att Nordström inte ska få ansvarsfrihet. Nu när kongressen delar den uppfattningen kan hon bli ersättningsskyldig för eventuell skada hon orsakat förbundet.

– Beslutet om skadeståndstalan måste tas av styrelsen i den fackliga organisationen. Då måste man påvisa att organisationen och föreningen har blivit skadad genom det sätt som företrädaren har skött eller misskött sitt uppdrag, säger Jan Kleineman, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Det räcker inte med att man fattat affärsmässigt mer eller mindre bra beslut eller moraliskt klandervärda beslut. Då ska man visa att det uppstått ekonomisk skada.

Ett uttryck för missnöje

Vad innebär det att hon inte får ansvarsfrihet?

– Det är en smälek naturligtvis, inget vackert slut på en karriär.

Dan Brännström, generalsekreterare på FAR, branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare är av samma uppfattning.

– Om man inte får ansvarsfrihet är det uttryck för ett missnöje och det kan också leda till att organisationen kan komma med ersättningsanspråk och starta en sådan process.

Vad talar för att det inleds en process?

– Det är upp till styrelsen. Men det tar tid och kostar pengar att driva en process, så det är en avvägning som styrelsen måste göra. Det kan också stanna vid en symbolisk smäll på fingrarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM