Här är risken störst att drabbas av hudcancer

NYHETER

Nästan 4 000 nya fall av malignt melanom 2014

1 av 4

Sola försiktigt!

Den uppmaningen gäller över hela landet – men särskilt om du bor i Halland, Blekinge eller Kalmar.

Där drabbas nämligen flest människor av den farliga hudcancerformen malignt melanom, visar en ny sammanställning.

Vintern i den fjällhöga norden kan kännas minst sju evigheter lång. Då är det kanske inte så konstigt att många vill få så mycket sol som möjligt när våren väl kommer.

Men trots suget är det läge att ta det försiktigt med solandet. Antalet fall av den farligaste hudcancervarianten – malignt melanom – ökar nämligen kraftigt i Sverige.

2014 inrapporterades 3 752 nya fall av sjukdomen, enligt Socialstyrelsen. Det är en ökning med elva procent jämfört med året innan.

– Malignt melanom har ökat länge och stadigt. Det har blivit en ganska vanlig cancerform, och det är väldigt oroande. Det är en dödlig sjukdom, säger Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Ingen heltäckande förklaring

Vad som ligger bakom ökningen är till stora delar okänt, enligt Bergö.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på. En förklaring kan vara att människor har blivit bättre på att låta undersöka sina födelsemärken. Ökningen kan också hänga ihop med att det var väldigt populärt att sola solarium på 80-talet. Den trenden har tack och lov nästan försvunnit helt.

Solning är utan konkurrens den största riskfaktorn till malignt melanom.

– Solexponering är det värsta. Vi behöver ha sol för att kunna bilda d-vitamin. Men vi behöver absolut inte ligga och pressa på semestern för att bli bruna.

– Det går bra att njuta av solen ändå, till exempel under ett parasoll eller med en vit t-shirt som tar bort mycket av den farliga strålningen.

Många fall i Halland

När det gäller antalet nya cancerfall är skillnaderna stora mellan länen. Förra året var antalet diagnoser per 100 000 invånare högst i Halland, Blekinge och Kalmar. I andra änden av sammanställningen finns Västerbotten, Södermanland och Norrbotten.

Vad som ligger bakom de geografiska variationerna är oklart.

– Jag kan bara spekulera, men allt annat än att det är solvanorna som skiljer sig verkar osannolikt, säger professor Martin Bergö.

– I södra Sverige har vi mer sol, och i Halland är det populärt att åka till stranden för att solbada.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Cancer