Polens abortlag kan bli ännu hårdare

avTT

Bilden är från en demonstration tidigare i år när man protesterade mot den skärpta abortlagen.

Abortlagarna i Polen är bland Europas hårdaste. Nu kan de komma att skärpas ytterliggare. I veckan ska parlamentet rösta om det.

Polen. Antiabortaktivister i Polen har lagt fram ett förslag om att förbjuda abort även vid våldtäkt och incest. Detta innebär att abortlagarna i Polen, som redan är bland Europas hårdaste, kan skärpas ytterliggare. I veckan röstar parlamentet om initiativet.

30-åriga Anna, som egentligen heter något annat, var i fjärde månaden när hon fick veta att fostret hon bar i magen var sjukt.

– Det var i mitten av graviditeten, på det stora ultraljudet. Barnmorskan sade att något var fel, säger hon till TT.

Fostret hade en ovanlig missbildning

Anna skickades till en specialistklinik, där hon blev undersökt. Det visade sig att fostret hade en ovanlig missbildning som gjorde att hjärtat inte kunde pumpa som det skulle. Läkaren sade till Anna att det enda hon kunde göra var att be för att fostrets hjärta skulle sluta att slå, berättar hon.

– Jag visste att om fostret har en dödlig sjukdom har man rätt att göra abort. Så vi bestämde oss för att vi ville det.

Enligt den nuvarande lagen får abort göras under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret lider av en livshotande sjukdom. I praktiken är det dock svårt att göra abort även i dessa fall, då läkare har rätt att avstå från att göra ingreppet av personlig övertygelse.

Hittade klinik på internet

Av läkaren fick Anna veta att ingreppet skulle kräva ett tillstånd från en etisk kommitté. Beslutet skulle dock dröja flera veckor - så länge att det inte längre hade varit möjligt att göra abort.

Via internet hittade Anna och hennes man en klinik i Amsterdam som kunde hjälpa till. Det enda man behövde var hennes journal. Läkarna ville inte lämna ut den, så Anna fick smygfotografera pappren och fly från sjukhuset.

– Allt jag hade var fotona i mobilen. Jag ringde kliniken i Nederländerna och de sade att vi skulle komma så fort som möjligt. Vi hämtade bilen, tog med oss pengar, och körde till Amsterdam på nio timmar.

Vill totalförbjuda abort

Varje år görs färre än 2 000 aborter i Polen, enligt den officiella statistiken. I själva verket genomgår polska kvinnor årligen någonstans mellan 100 000 och 150 000 aborter om man räknar in ingrepp utförda utomlands, uppskattar en polsk kvinnorörelse. Den siffran ska ner till noll, anser organisationen Fundacja Pro, som vill totalförbjuda aborter.

"Det faktum att det är tillåtet att döda polska barn i Tyskland innebär inte att polacker ska döda sina egna barn", skriver Mariusz Dziezawski från Fundacja Pro i ett mejl till TT.

I veckan väntas det polska parlamentet ta ställning till ett förslag som skulle göra abort helt olagligt, även om graviditeten är ett resultat av våldtäkt. Även ändringar i straffrätten diskuteras, något som skulle göra att kvinnor som genomgår abort riskerar upp till fem års fängelse. Både det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa och den mäktiga katolska kyrkan har uttryckt stöd för förslaget.

"Har utkämpat mitt krig"

Anna, som mår bra i dag, tror att en hårdare abortlag skulle slå hårdast mot fattiga kvinnor.

– Jag hade pengar, jag pratade engelska, jag hade föräldrar och en man som stöttade mig. Kvinnor med tillgångar kommer att hitta ett sätt, men alla kan inte det, säger hon.

I dag försöker hon att hålla distans till det nya lagförslaget, eftersom det väcker obehagliga minnen till liv.

– Min vän sade: vi åker till Warszawa och demonstrerar. Men jag kan inte. Jag sympatiserar med protesterna, men jag låter andra fightas. Jag har utkämpat mitt krig, säger hon till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

Abort

Våldtäkt