15 gripna efter bombvågen i Thailand

1 av 15 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Skadade får första hjälpen efter att en bomb exploderat i Trang, södra Thailand.
NYHETER

Över ett dussin personer har gripits misstänkta för inblandning i bombdåden på thailändska turistorter förra veckan, uppger militärjuntan.

De hålls nu i ett omtvistat militärfängelse i Bangkok.

– Myndigheterna har gripit 17 misstänkta och hållit dem i förvar den speciella elfte armékretsens baracker i Bangkok, men har släppt två av dem, säger juntans juridiske rådgivare överste Burin Tongprapai enligt AFP.

De gripna misstänks för delaktighet i den våg av terrorbomber som skakade Thailand i torsdags och fredags förra veckan, då elva bomber sprängdes på ett dygn, bland annat på de populära turistmålen Phuket och Hua hin. Fyra människor dödades och ett trettiotal skadades.

Nyckelperson jagas

I går utfärdade polisen en arresteringsorder av en misstänkt ”nyckelperson” i terrorattackerna, med kopplingar till det uppror av muslimska separatister som pågått i södra Thailand i över ett decennium.

Om separatister skulle ligga bakom bomberna vore det en ny strategi. Den blodiga konflikten har hittills kostat över 6 000 liv, men hållit sig i landets södra provinser, och inte riktats mot turistområden.

En annan teori är att bombdåden kan ha utförts av grupper som motsätter sig militärjuntan som styr Thailand sedan 2014. Terrorattackerna inträffade veckan efter att militären stärkt sin makt över landet genom att vinna en tvivelaktig folkomröstning om ny grundlag.

Omtvistat fängelse

Militärfängelset där de misstänkta nu kvarhålls är kontroversiellt, uppger AFP. Två tidigare rådgivare åt landets kronprins som häktats för att ha skändat kungen dog där och kremerades snabbt, innan omständigheterna kunde utredas.

ARTIKELN HANDLAR OM