Nämndemannen Hasan Fransson (C) lämnar sina uppdrag

En av de kritiserade nämndemännen bakom den friande misshandelsdomen i Solna tingsrätt hoppar av samtliga politiska uppdrag samt uppdraget som nämndeman.

Det berättar Hasan Fransson (C) för Aftonbladet.

– Hela den här händelsen har tagit hårt på mig och gjort att jag valt att självmant hoppa av samtliga mina politiska uppdrag, skriver Hasan Fransson till Aftonbladet.

Hasan Fransson tillsammans med Ebtisam Aldebe fällde avgörandet i den uppmärksammade domen från Solna tingsrätt, i vilken en man friades för misshandel av en kvinna. I domskälen framför rätten att den misshandlade kvinnan inte gick att lita på och att det dessutom inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld.

Nu väljer Hasan Fransson att hoppa av alla sina politiska uppdrag, samt uppdraget som nämndeman vid tingsrätten.

”Jag har hamnat i stormens öga och blir uppringd av medier på löpande band utan förvarning eller möjlighet att på ett sammanhängande sätt framföra min version av historien. Hela den här händelsen har tagit hårt på mig och gjort att jag valt att självmant hoppa av samtliga mina politiska uppdrag”, skriver Fransson.

I ett långt meddelande till Aftonbladet tar han avstånd från de delar av domen som blivit uppmärksammade av medier det senaste dygnet. Han står dock fast vid sin bedömning av fallet:

”Det stämmer att jag var en av två nämndemän som valde att fria mannen från misshandeln han stod åtalad för. Dock baserade jag min bedömning på bevis, vittnen och förhören under rättegångsdagen. Den tekniska bevisningen i fallet var bristfällig och ord stod mot ord. Då får vi i rätten lägga pussel och bilda oss en uppfattning om vad som skett”, skriver Hasan Fransson.

Han skriver att inte haft möjlighet att läsa domen innan den skickades ut och att han hade motsatt sig på flera punkter om han fått göra det. Nu vill han invänta en eventuell överklagan till hovrätten:

”Om man finner mannen skyldig är jag den förste att erkänna att min bedömning var fel”.

Publisert:

LÄS VIDARE