Japans råd till alla turister: ”Rapa och fis inte offentligt”

1 av 5
NYHETER

Japanska ön Hokkaido har länge haft problem med äckliga och respektlösa turister.

Nu släpper turistorganisationen på ön en guide för att förklara hur turister ska uppföra sig.

”Rapa och fis inte offentligt” och ”kissa inte på eller utanför ringen”.

Den japanska ön Hokkaido har tröttnat på oskötsamma och smutsiga turister. Därför har de nu släppt en guide för vad som är okej och inte okej när man besöker landet, skriver Washington Post.

Broschyren, som första gången släpptes i augusti förra året, har arbetats om och den nya varianten får många turister att höja på ögonbrynen.

”Fis och rapa inte på offentliga platser. Inom den japanska etiken vill man inte orsaka obehag och olägenhet för andra. Undvik att rapa och fisa offentligt eller utför dessa saker så diskret som möjligt”, skriver den japanska turistorganisationen i broschyren.

Stjäl inte hårtorkar

På bilderna i guiden ser man hur lokalbefolkningen blir rasande, gråter och svettas när turisterna beter sig på fel sätt.

Dessutom finns en bild på en gråtande toalett eftersom den är totalt nedsmutsad.

”Se till att stoppa toapapperet i toaletten och inte någon annanstans. Det japanska toapapperet är designat för att slängas i toaletten” och ”spill inte på ringen eller runt omkring dig, torka upp efter dig”.

Dessutom finns en förklaring över att man inte får stjäla dessa saker:

”Det är okej att ta hem konsumtionsvaror som tvål, schampo och rakhyvlar” när man bor på hotell. ”Men ta inte hem saker som bestick, tallrikar, vattenkokare eller hårtorkar – det är stöld”.

”Vi borde lära japanerna...”

Eftersom många av turisterna som befinner sig på Hokkaido är kineser, verkar de ta åt sig extra av alla dessa ”råd”.

På sociala medier rasar många som känner sig träffade. ”Vi borde lära japanerna lite vett och etikett”, skriver en person enligt tidningen.

I broschyren står även råd som att i Japan talar vi i en tyst ton, vi kommer i tid, vi följer reglerna och man betalar per person och inte per rum när man bor på hotell.