Marinstudent ansluten till IS – försvarsexperter fruktar attack

1 av 2
NYHETER

En 28-årig man som utbildats på en av Storbritanniens mest prestigefyllda marina högskolor ska ha anslutit sig till terrorgruppen IS.

Nu varnar flera försvarsexperter för att det kan innebära ett hot mot landets säkerhet.

– Någon med hans kunskap öppnar upp för ett helt nytt område som kan utsättas för terrorism, säger Alan West, tidigare sjöofficier.

2011 började Ali Alosaimi, 28, att utbilda sig till marinofficer i Storbritannien. Han har, enligt Daily Mail, rest till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

Ali Alosaimis tidigare skola, South Tyneside College Marine School, kommenterar inte uppgifterna. Men flera brittiska försvarsexperter varnar för att 28-åringens anslutning till terrorgruppen kan innebära ett hot mot landets säkerhet.

"Djupt oroande"

– En individ med tre års erfarenhet inom detta område skulle vara till nytta för en terrorganisation. Detta är djupt oroande, säger Gavin Simmonds, säkerhetschef vid Chamber of Shipping och tillägger:

– Men vi måste balansera detta mot förmågan hos en enskild individ att orsaka en sådan incident.

Enligt flera bedömare som Daily Mail intervjuat har Alosaimi genom studierna fått god insikt i och kunskap om brittiska handelsflottan. Som del av utbildningen fick han tjänstgöra som däcksbefäl – en befattning som bland annat ansvarar för fartygets säkerhet samt lastning och lossning av last.

– Någon med hans kunskap öppnar upp för ett helt nytt område som kan utsättas för terrorism, säger Alan West, tidigare sjöofficier.

Tittade på mordfilmer från Syrien

Alosaimis delade en lägenhet med en annan man under studietiden. Rumskompisen, som vill vara anonym, berättar att 28-åringen tittade på filmer på internet där president Bashar al-Assads trupper mördar människor. Det skulle vara en orsak, enligt rumskompisen, till Alosaimis radikalisering.

– Han reste till Syrien eftersom att han var arg över Bashar al-Assads trupper. Alla muslimer är arga, men Ali agerade, säger rumskompisen till Daily Mail.

Det var under sista tiden på utbildningen som Alosaimis livsstil förändrades berättar hans familj, som bor i Kuwait, för tidningen. Fram till dess beskrivs han ha varit en typisk student som "dansade, rökte och hade flickvänner".

"Blev som förändrad"

En vändpunkt ska ha bestått av att Alosaimis yngre bror dödades i strider i Syrien.

– Han blev som förändrad efter sin brors död. Han brukade ringa sin familj var fjortonde dag, men det sista de hörde från honom var efter ett besök 2013, säger Alosaimis farbror.

En tid därefter fick familjen ett meddelande från 28-åringen.

– Han skrev att han var i Syrien med IS och att han var på väg att komma till himlen. Vi vet inte om han är död eller levande, säger farbrorn.

attack skepp

-