Presidentvalet i USA 2016

Krismöte för republikaner i eftermiddag

avKarin Ahlborg

1 av 3

Klockan 17 svensk tid håller ett antal ledande republikaner krismöte.

Det är representanthusets talman Paul Ryan som kallar till samling.

Frågan: Ska de hålla Trump om ryggen eller försöka rädda sig själva?

I en stort uppslagen artikel beskriver den oberoende tidningen Politico oron i det republikanska lägret som tilltagit efter Donald Trumps ”omklädningsrums-snack” som avslöjades i fredags.

Enligt tidningen har Paul Ryan kallat republikaner i  representanthuset till konferens för att slutligen ta ställning för eller emot Trump.

Under helgen har närmare tre dussin ledande republikaner öppet tagit sin hand från presidentkandidaten.

– De står alla inför samma dilemma. Hur uttrycker man sitt missnöje på ett konstruktivt sätt? Hur hjälper man sina medlemmar? Hur återuppbygger man partiet efter den förväntade apokalypsen? säger en initierad källa till tidningen.

”Kan inte klandras”

Republikaner i kongressen sliter med frågan hur ett avståndstagande till Trump kommer att påverka partiets väljarbas och hur ett stöd kan få oberoende väljare att ta till flykten.

Wall Street Journal, som är mycket pro-Ryan, skriver i dagens ledare apropå att ledande republikaner inte längre anser sig kunna stödja Trump:

”De kan inte klandras för att bryta med Mr Trump om det är vad deras samveten säger eller om det är deras bästa väg för att överleva det här året politiskt. Vid någon tidpunkt måste republikaner som kandiderar till kongressen kunna vända sig till väljarna med argumentet att någon måste hålla koll på Hillary Clinton.”

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

ARTIKELN HANDLAR OM