Kapades på en halv miljon - på fyra dagar

1 av 3 | Foto: CHRISTIAN JOHANSSON
Amir Ghotaslou fick sin identitet stulen.
NYHETER

Amir Ghotaslou, 28, från Malmö kapades på sin identitet.

På fyra dagar hann kaparna bland annat köpa både en bil, en grävmaskin och en hoppborg.

Amir är nu skyldig över en halv miljon kronor för saker han aldrig sett röken av.

– Det är obehagligt att inte veta varför de valde just mig.

Det var i mitten av september som Amir Ghotaslou fick ett samtal från en byggfirma i Malmöområdet, vilket Sydsvenskan var först att berätta om.

– De frågade om jag verkligen ville ha två tvättmaskiner och två torktumlare eller om jag bara tryckt fel i beställningen.

Efter lite efterforskningar visade det sig att fler företag gjort kreditupplysningar på Amir och att dessa försökt nå honom på flera nummer som var registrerade i hans namn.

– Totalt var det sex olika nummer mitt namn på hitta.se och som var kopplade till olika kontantkort. Ett av korten hade även laddats med ett kreditkort.

Amir polisanmälde händelsen, kontaktade sitt försäkringsbolag och spärrade sitt personnummer. Han ringde även runt till alla företag där hans namn förekommit. 

Men redan dagen efter kom nästa överraskning när Amirs bror ringde upp honom.

– Han sa att någon köpt en grävmaskin med släp i mitt namn och att företaget ringt upp honom då jag inte svarade på mina nummer. Då kände jag bara att nu har det gått för långt.

Köpte bil för 300 000

Men mardrömmen var inte slut där. När Amir kom hem efter jobbet låg en drös med kuvert på hallmattan. Bland annat ett brev från Transportstyrelsen med ett registreringsbevis och en avi med transportskatten som skulle betalas.

– Någon hade köpt en bil för 300 000 kronor med hjälp av ett körkort med mitt personnummer och mitt namn men med en bild på någon annan.

På nätet hittade Amir även en bild på den som köpt bilen i hans namn, som gör tummen upp tillsammans med bilen han köpt.

– Något är ju galet när man kan gå in och köpa en bil med bara ett körkort.

Dagen därpå vaknade Amir upp till ytterligare en mardröm.

– Då ringde det på dörren klockan åtta på morgonen. Där stod en kvinna och frågade var hoppborgen som jag hyrt var. Jag fattade ingenting.

Utöver detta fick Amir även reda på att någon försökt köpa två jacuzzis och ett pumpsystem i hans namn. Något som hann uppdagas innan det var försent.

”Abstrakt och kränkande”

Totalt har Amir nu skulder på över en halv miljon kronor i sitt namn som han måste bestrida genom sitt försäkringsbolag.

– Jag vet inte hur länge detta kommer fortsätta och om det finns ännu fler saker som inte har uppdagats än. Hela händelsen är så bisarr och surrealistisk att det är svårt att ta på allvar.

Då Amir tvingats spärra sitt personnumer har vardagen blivit betydligt svårare för honom själv då han inte kan handla på faktura eller starta ett mobilabonnemang.

– Hade någon kommit över mitt kreditkort hade det varit enklare men detta är så mycket mer abstrakt och kränkande.

Varför tror du att det hände just dig?

– Det är det mest obehagliga. Jag vet inte hur de kommit över uppgifterna. Har de haft koll på mig under en tid eller är det bara slumpen? Jag har förstått att det är väldigt lätt att få fram en persons fyra sista siffror, och att man kan göra mycket med dem.

Mats Bäckström vid Skånepolisen bekräftar att Amirs ärende är under utredning men säger att den här typen av bedrägerifall är svårutredda.

”Tidsfråga innan alla drabbas”

Under 2015 anmäldes 85 000 ID-kapningar hos polisen. Men trots att det från 1 juli i år är brottsligt att använda någon annas identitet utan lov har 85 358 anmälningar om id-kapning gjorts – hittills i år.

En oacceptabel hög siffra anser Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

– Tyvärr blir det allt vanligare då det är mycket enkelt komma över någons personuppgifter och skaffa en id-handling.

Jan Olsson förklarar att det finns sätt som skulle göra det svårare för bedragarna att lyckas men att det är många faktorer som gör att man inte är där än.

– Hade man användt bank-id tillsammans med sin legitimation eller om legitimationer var utrustade med chip som på kreditkorten så skulle inte detta ske men handlarna anser att de förlorar kunder om de gör det för bökigt att hämta ut och betala saker. Betalningarna i dag ska vara snabba. Men ju fortare det ska gå, desto större chans är att det blir enklare för bedragarna.

Hur väljer bedragarna ut sina offer?

– Väldigt snabbt tar de reda på om offret är kreditvärdig eller inte. Det kan man göra på 100 olika sätt. Bedragarna ser även till att oftast verka inom de närmsta 24-48 timmarna då de vet att uppgifterna sedan spärras.

Hur skyddar man sig då?

– Det första bedrägeriet kan du inte skydda dig mot men du kan minimera risken genom att vara varsam med personuppgifter, anmäla om du blir av med en id-handling eller om okända fakturor eller kreditupplysningar dyker upp i brevlådan.

– Men i slutändan är det väldigt lite man kan göra då uppgifterna är offentliga. Egentligen är det bara en tidsfråga innan alla drabbas av detta.