Boris Johnson tvekade om brexit

Boris Johnson.
Boris Johnson.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson var generalen för ett brittiskt EU-utträde före folkomröstningen om brexit.

Nu publicerar The Sunday Times en krönika som han skrivit innan folkomröstningen i juni – där han förespråkar att Storbritannien stannar i EU.

Johnson hittills opublicerade krönika skrevs i februari, och han varnar för att brexit skulle kunna leda till ekonomisk chock, självständighet för Skottland och rysk aggression.

Bara två dagar senare bytte han fot och skrev i en ny krönika, som publicerades och chockade dåvarande premiärminister David Cameron, att ett EU-utträde vore det bästa för landet.

The Sunday Times slår nu upp utdrag ur den första krönikan stort, och enligt The Independent kommer avslöjandet också i en ny bok av Times politiske chefredaktör Tim Shipman.

En talesperson för Johnson vill inte kommentera nyheten för nyhetsbyrån Reuters. Men en källa säger att det som hänt var att Johnson lutade starkt mot brexit när han skrev sin "bremain"-krönika, men "ville klargöra för sig själv att han testat alla argument".

Efter det att han skrev den första krönikan, tyckte Johnson att argumenten för att stanna inte gick ihop, enligt källan.

"Det här är en marknad vid vår dörr, redo för ytterligare exploatering av brittiska företag. Medlemsavgiften verkar ganska liten för all denna tillgång. Varför är vi så fast beslutna att vända ryggen till det?", skriver Johnson bland annat.

TT-Reuters

Publisert: