Donald Trump – USA:s nye president

De får nyckelroller i Trumps nya team

avChristoffer Nilsson

1 av 4

NEW YORK. Donald Trump har valt två nyckelpersoner till sin administration.

Etablerade politikern Reince Priebus blir stabschef i Vita huset och Breitbart-chefen Steve Bannon blir senior rådgivare till den nyvalde presidenten.

– Jag är glad att mitt framgångsrika lag vill fortsätta med mig i styrandet av landet, säger Donald Trump.

Donald Trumps administration börjar ta form.

Sedan valsegern har ett övergångsteam gått igenom kandidater till olika poster och nu har den blivande presidenten fattat beslut gällande två nyckelpositioner.

CNN avslöjade under söndagskvällen att Reince Priebus, ordförande för Republikanernas nationella kommitté blir stabschef i Vita huset. Kort därpå rapporterade Fox att Trump hade utsett Steve Bannon, som lett högersajten Breitbart, till senior rådgivare.

De har båda haft inflytande roller i valrörelsen.

Glad Trump

Uppgifterna bekräftades av Trumpkampanjen.

– Jag är glad att mitt framgångsrika lag vill fortsätta med mig i styrandet av landet, säger Donald Trump i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet kommer Priebus och Bannon att ha en jämlik ställning i administrationen.

– Det är verkligen en ära, säger Reince Priebus.

Värvade från ”träsket”

Rollen som stabschef brukar beskrivas som en av de allra viktigaste för presidenten. Valet av Priebus sågs i förhandsspekulationer som riskabelt då han är en del av ”träsket” – det politiska etablissemanget som Trump velat rensa upp i.

Samtidigt står Reince Priebus väldigt nära den republikanske talmannen Paul Ryan vilket kan gynna Donald Trump i representanthuset.

Talmannen Ryan har dock en helt annan relation till Steve Bannon. I amerikansk media beskrivs de som ärkefiender sedan Breitbarts upprepade attacker mot honom.

Bannon har haft en hög position som styrelseordförande för Breitbart, en sajt långt ut på högerkanten, som kritiserats för rasistiska publiceringar. Bannon har även anklagats av sin ex-fru för antisemitiska kommentarer, enligt NBC.

Det, sammantaget med att Breitbart gått hårt åt republikanska politiker, har gjort honom impopulär i partiet.

Men för Trump har han varit en stöttespelare och möjligen kan valet av honom landa bättre hos de som blir missnöjda över utnämningen av Priebus.

– Vi hade ett väldigt framgångsrikt samarbete under kampanjen, ett som ledde till seger. Vi kommer fortsätta samarbeta för att se till att den blivande presidenten uppnår sin agenda, säger Bannon enligt pressmeddelandet.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

ARTIKELN HANDLAR OM