Prins Oscars dop

Här är prins Oscars doppresenter

Av: 

Isabel Norman

NYHETER

Fruktträd, gosedjur, böcker, trähäst och en naturpark.

Det är några av prins Oscars doppresenter – men någon promenadstig på Öland blir det inte.

– Det är bara de förstfödda barnen som får det, säger Borgholms stadsarkitekt Leonard Eriksson.

Prins Oscar döps i Slottskyrkan i Stockholm den 27 maj.

Inför det planeras det för fullt i landets myndigheter och organisationer för vad Oscar ska få i doppresent. Inte minst i prinsens hertigdöme Skåne. De vill ge prinsen en lekpark i ett naturområde, något lokala medier rapporterade om tidigare i veckan.

Skånes landshövding, Margareta Pålsson, föreslår att ”Prins Oscars naturlek” ska ligga i nationalparken Söderåsen, i nordvästra Skåne.

Saknas pengar

Men projektet hänger fortfarande i luften.

Prislappen kommer att hamna kring en miljon kronor. Länsstyrelsen vill att Skånes kommuner, Region Skåne och företag i Sydsvenska handelskammaren ska vara med och bidra.

– Den tionde maj är sista dag att svara. Efter det måste jag göra en kalkyl för att se om vi har fått in tillräckligt mycket pengar för att kunna sätta igång projektet, säger Margareta Pålsson.

Vad händer om pengarna inte kommer in?

– Då får vi lägga ner projektet och köpa något traditionellt, men jag tror inte att det kommer bli så. Det verkar som att det finns ett stort engagemang och jag har inte fått negativ respons från någon av kommunerna, säger hon.

Länsstyrelsen i Skåne kommer att stå för en del av kostnaden samt det årliga underhållet av ”Prins Oscars naturlek”.

Får en tiger

Dalarnas län ska ge prinsen en dalahäst med texten ”Oscar”, vilket innebär att kronprinsessparets barn kommer att äga varsin personlig dalahäst. Storasyster Estelle fick också en när hon döptes.

Världsnaturfonden, WWF, gläds åt att världens tigrar ökar i antal och har därför beslutat att ge prins Oscar en tiger.

Men han behöver inte frukta presenten eftersom att det rör sig om en mjuk och lurvig liten gosedjurstiger.

Böcker med olika syften

Republikanska föreningen ger boken ”Alla barns rätt: en bilderbok om Barnkonvenstionen” av Pernilla Stalfelt i dopgåva.

– Vi hoppas att Victoria och Daniel ska läsa boken för sina barn och komma till insikt om det orimliga med monarkin och hur illa den rimmar med bland annat barnkonventionen. Överlag en bra bok att ge alla barn, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson.

Svenska kyrkan i Lund har också beslutat att ge en bok till prins Oscar, en bönbok.

– Jag vet att vår biskop har skickat en särskild hälsning eftersom att prins Oscar är hertig av Skåne. Vi kommer att skicka en dopgåva i form av en bönbok - en liten bönbok till en liten prins, säger Kerstin Hesslefors Persson som är domprost i Lund.

Lantbrukarnas Riksförbund kommer att ge prinsen ett träd.

– Doppresenten till prins Oscar är fortfarande på planeringsstadiet men Estelle fick ett äppelträd när hon döptes så någon form av fruktträd blir det, säger pressekreterare Johanna Eén.

Promenadstig förbereds på Öland

Både prinsessan Estelle och prinsessan Leonore fick en promenadstig av Borgholms kommun i doppresent men deras småsyskon blir utan.

– Det är bara de förstfödda barnen som får varsin promenadstig, hittills prinsessorna Estelle och Leonore. Prins Nicolas fick ingen promenadstig och det kommer inte prins Oscar att få heller, säger Borgholms stadsarkitekt Leonard Eriksson.

I stället förbereds nu en stig till barnens blivande kusin.

– Prins Carl Philips och prinsessan Sofias kommande barn kommer också att få en promenadstig i dopgåva, vi håller faktiskt på med den, säger han. 

Den nya promenadstigen kommer att gå från hamnen till kungafamiljens semesterbostad, Solliden.

– Färgen på skyltarna till promenadstigarna går i olika nyanser av grönt som hämtas från kända traktorer eftersom att Öland är ett jordbrukslandskap. Den nya stigens färg har vi hämtat från en tysk jordbrukstraktor, vilket är roligt eftersom att drottning Silvia kommer från Tyskland och prins Carl Philip är lantmästare, säger Leonard Eriksson.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är första bilden på Estelle och Oscar

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Oscars dop

Prins Nicolas

Prins Oscar

Solliden

Svenska kungahuset