Flyktingsmugglaren ”Generalen” ska ha gripits i Sudan

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänks ha smugglat tiotusentals flyktingar

1 av 3

Han ska ha tjänat en förmögenhet på att smuggla desperata flyktingar över Medelhavet – och han är ökänd för sin brutalitet.

Småbarnspappan Mered Medhanie, kallad ”Generalen”, betraktas som en av de största människosmugglarna mellan Centralafrika och Libyen.

Nu uppges 35-åringen ha gripits i Sudan.

Över en miljon människor på flykt har korsat Medelhavet för att försöka ta sig till Europa sedan i början av 2015.

För många av dem blir resan det sista de gör i livet. Hittills i år har över 2 800 personer dött på havet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Men det som för vissa är livsfarliga mardrömsresor för att undkomma krig och förföljelse är mycket lönsamma affärsmöjligheter för andra.

En av de största människosmugglarna längs rutten från Centralafrika till Italien via Libyen är Mered Medhanie. Han är en 35-årig eritrian som går under namnet ”Generalen”.

Medhanie misstänks ha smugglat tiotusentals människor till Europa de senaste åren. Verksamheten har gjort honom till en mycket rik man.

”Likgiltig inför människoliv”

Sedan förra året har 35-åringen jagats av polis i flera länder. Nu uppges han ha gripits.

Enligt italiensk polis frihetsberövades mannen i Sudan i maj. Tidigare i veckan fördes han till Italien.

Mered Medhanie misstänks vara ledare för ett nätverk som mot stora summor i ersättning transporterar flyktingar i fartyg som ofta är helt sjöodugliga. En resa över Medelhavet kan kosta så mycket som 50 000 kronor.

I avlyssnade telefonsamtal, som tidningen La Repubblica rapporterar om, hörs hur mannen skrattar åt överfulla båtar.

– Han är en profilerad människosmugglare, och han är helt likgiltig inför mänskligt liv, säger Tom Dowdall på brittiska National Crime Agency, till BBC.

”Slår och våldtar”

Medhanie misstänks ligga bakom flera av de stora tragedierna på Medelhavet på senare tid. Bland annat ska han ha organiserat resan som slutade med att över 350 människor drunknade utanför den italienska ön Lampedusa 2013. Även flyktingbåten som kapsejsade utanför Libyens kust 2015 ska ha arrangerats av 35-åringen. Då miste över 900 människor livet.

Enligt den svensk-eritreanske journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos, som intervjuat ”Generalen”, är han mycket brutal.

– Många flyktingar som jag har pratat med säger att han och hans män brukade slå och våldta dem. Han är känd för att våldta tjejer bara för att de är vackra. Han har gjort flera kvinnor med barn, men själv förnekar han allt det där, säger hon till TT.

Flera av Medhanies offer ska finnas i Sverige.

Kan ha tagit fel

Fallet är det första där en misstänkt flyktingsmugglare gripits i Afrika och överförts till Europa.

Efter att bilder på den gripne mannen publicerats i internationella medier har dock flera personer slagit larm om att myndigheterna har tagit fel.

Enligt dem är det i själva verket en eritreansk flykting som gripits.

– Han är min bästa vän, han är oskyldig, säger en person till brittiska The Guardian.

Italiensk polis undersöker uppgifterna om den befarade missen. Även brittiska National Crime Agency har kopplats in i fallet. En talesperson därifrån säger till AP att det är för tidigt att spekulera över om fel man kan ha gripits.

Publicerad: