Hittade 40 döda tigerungar i buddhisttempel

1 av 6
NYHETER

Det populära turistmålet Wat Pha Luang Ta Bua – Tigertemplet – skakas av en jätteskandal.

I måndags gjorde myndigheter en husrannsakan i templet med anledning av misstankar om illegal djurhandel.

Under gårdagen hittades 40 döda tigerungar i templets frys.

Sedan några dagar råder kalabalik i buddhisttemplet Wat Pha Luang Ta Bua väster om Bangkok.

Tigertemplet, som det kallas på svenska, är ett populärt turistmål för västerlänningar som vill titta på vilda tigrar och ta bilder med dem.

I måndags beslutade thailändska myndigheter att göra en husrannsakan med anledning av misstankar om att munkarna handlar illegalt med vilda djur.

Tigerungar låg i frysen

När myndigheterna kom dit sprang hundratals tigrar lösa.

– När våra veterinärer kom till platsen sprang tigrarna omkring överallt. Det verkar som att templet släppt ut tigrarna med flit, för att försvåra vårt arbete, sa chefen för djurskyddsmyndigheten, Teunjai Noochdumrong till CNN.

Under gårdagen fick myndigheterna kontroll över situationen och började föra ut tigrarna ur tempelområdet. Då gjordes upptäckten som blivit uppmärksammad i hela världen.

I templets frys låg 40 döda tigerungar.

– Ungarna måste ha någon form av värde för templet. Men jag kan verkligen inte förstå vilket, säger en representant för Thailands nationalparker till Reuters.

Sparats som bevis

Chris Coots, som har arbetat som volontär i templet, säger till BBC att ungarna frysts för att tempelpersonal ska kunna bevisa att man inte sålt dem vidare illegalt.

– Vissa av kvarlevorna är i förruttningsstadiet, de har legat där i fem år. Det skulle vara konstigt att behålla dem så länge om man tänkte sälja dem, säger han.

Templet har stängts för besökare tills vidare. Munkarna själva förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM