Norrskenet rörde filmaren till tårar

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:

När Robin Eriksson Franzén skulle filma ett norrsken utanför Kalix blev han fullständigt överväldigad av det han såg.

– Det såg ut som att hela himlen dansade, säger han till Aftonbladet.

Robin lyckades fånga det dramatiska norrskenet
Foto: Robin Eriksson Franzén
Robin lyckades fånga det dramatiska norrskenet

Det var i förra veckan som Robin Eriksson Franzén gav sig ut med sin kamera mot en skog i Kalix. Han hade sett att det fanns chans för bra norrsken under kvällen men vad han såg hade han inte väntat sig.

– När jag kom ut såg jag norrskenet och kände att det var något på gång. Jag började då springa mot skogen och hann precis få upp kameran och trycka på rec när hela himlen exploderade, säger Robin Eriksson Franzén till Aftonbladet.

”Aldrig sett ett så starkt sken”

Robin har själv blivit något av en norrskensfantast sedan en resa till Abiskos nationalpark för två år sedan. Det var då han först kom i kontakt med norrsken i verkligheten och i dag studerar han på en film- och tv-utbildning i Kalix – delvis för chansen att se norrsken. Men trots att han fotograferat många norrsken sedan Abiskoresan hade han aldrig sett något likt det han nu fångade på film.

– Det är svårt att beskriva. Men jag har inte sett ett så starkt sken förut. Det rörde sig så fort att det såg ut som att hela himlen dansade.

”Känslorna sköljde över mig”

Det mest intensiva skenet varade bara ett par sekunder men hela föreställningen pågick i 5-6 minuter. Vad som är anmärkningsvärt är även att Robin filmat i realtid, inte använt time-lapse-fotografering som annars är vanligt vid norrsken eller liknande fenomen man vill visa i ett uppsnabbat tempo. Det som ses i filmen är alltså precis så det såg ut i verkligheten. Och Robin själv rördes till tårar av vad han såg.

– Jag började gråta. Det blir ju ljusare nu och snart kommer det att vara för ljust för att kunna se norrsken. Och att få se ett sådant intensivt sken precis innan säsongen tar slut gjorde att känslorna bara sköljde över mig. Norrsken är nog det vackraste naturfenomen man kan se.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN