Detaljer i dådet ger skäl till särskild oro

NYHETER

Hur kunde terroristerna ta sig in i Israel?

1 av 2 | Foto: Poliser undersöker den restaurang där två män i går sköt ihjäl fyra personer i Tel Aviv.

Två detaljer borde oroa Israel extra mycket efter onsdagens terrorattack i Tel Aviv.

Hur kunde två män som enligt israeliska medier saknade tillstånd att vistas i Israel ta sig in i landet?

Hur kunde de ta sig in på en restaurang mitt i stan med automatvapen?

Men den största frågan är om detta var en attack som de två unga männen genomförde på egen hand eller om de hade hjälp från Hamas, Islamiska Jihad eller någon annan militant palestinsk organisation.

Skulle det senare vara fallet kan man räkna med en mycket kraftig israelisk motreaktion.

Hamas kontrollerar enklaven Gaza och arbetar för Israels utplåning som stat. De har hyllat dådet men inte tagit på sig det.

I sitt utförande påminner onsdagens terrordåd om en attack vid nyår, då en ensam gärningsman öppnade eld inne på en annan av stadens restauranger. Han var arabisk israel, det vill säga palestinier med israeliskt medborgarskap, en grupp som traditionellt hållit låg profil i konflikten mellan Israel och palestinierna. Men att han var israelisk medborgare sågs som en förklaring till hur attacken kunde genomföras.

Smugglats in

Gårdagens attack är på sätt och vis ännu mer oroande. Om uppgifterna i israeliska medier stämmer – att de två männen från byn Yatta utanför Hebron saknade tillstånd att vistas i Israel – har det skett en allvarlig miss i säkerhetsarbetet. Att de dessutom fått tag på automatvapen och få med sig dessa in på en krog som ligger mittemot försvarsministeriet i centrala Tel Aviv gör det än mer anmärkningsvärt.

Antalet terrordåd inne i Israel har minskat kraftigt sedan landet byggde en hög mur som skiljer de palestinska områdena på Västbanken från Israel. Särskilt gäller det självmordsbombningar.

Alla som reser ut och in kontrolleras. Bara palestinier med särskilda tillstånd släpps in i Israel.

Det betyder att de två gärningsmännen i det här fallet sannolikt smugglats in i landet. Det tyder på ett mer organiserat dåd.

Terrorvåg i höstas

För en gångs skull sköt israeliska säkerhetsstyrkor inte ihjäl de båda männen – en av dem skottskadades men inte livshotande. Det innebär att de kan förhöras och att man kan få en bättre bild av hur attentatet planerades och hur männen lyckades ta sig in i Israel.

Onsdagens dåd kommer i ett skede när många israeler precis hade börjat andas ut en aning. Höstens omfattande terrorvåg att knivhuggningar verkade ha ebbat ut. I den dödades över 30 israeler.

Den vågen verkar ha inspirerats av Islamiska statens uppmaningar till enskilda muslimer att utföra attacker i sina hemområden. De israeliska myndigheternas analys av dessa dåd är just att de inte varit organiserade.

De var dock mycket effektiva i att sprida skräck i den judiska befolkningen, inte minst då flera av förövarna var israeliska araber som fritt kan vistas bland övriga israeler.

Ingen fredsprocess

Någon fredprocess att tala om existerar i dag inte mellan Israel och palestinierna. Den nuvarande regeringen under högermannen Benjamin Netanyahu verkar ha övergivit tanken på två separata stater. Istället föredrar man status quo, där Israel med våld kontrollerar palestinierna.

Frustrationen över att ingen fredsprocess existerar som kan ge palestinierna hopp om ett slut på den israeliska ockupationen kan bidra till att palestinierna nu i ökad utsträckning åter tar till terrorvapnet.

Istället för fredförhandlingar tillämpar Israel sin vanliga bestraffningstaktik. Tillstånden för 83 000 palestinier att besöka anhöriga i Israel under fastemånaden Ramadan har dragits in.

Det kommer sannolikt bara öka den palestinska ilskan mot Israel.

ARTIKELN HANDLAR OM