Man misshandlade kvinna – Jon var den enda som grep in

Uppdaterad 2017-06-03 | Publicerad 2017-06-01

När Jon Danielsson, 32, var på väg hem från gymmet under tisdagskvällen såg han hur en man misshandlade, vad han tror var hans flickvän. Alla gick förbi utom Jon, han gick emellan.

I tisdags när Jon Danielsson, 32, var på väg hem från gymmet i Borlänge såg han hur en man misshandlade sin tjej med sparkar och slag.

– Han spöade henne och slet henne i håret. Jag släppte min väska och sprang dit och gick i mellan.

Mannen, som Jon uppfattade var i 30-årsåldern blev aggressiv även mot Jon.

– Kvinnan gömde sig bakom mig och mannen fortsatte veva med sina slag. Det blev värre när jag tog upp mobilen för att ringa polisen, säger han och fortsätter:

– Kvinnan sa ”Det här händer alltid när han är full”, så tyvärr var det inte första gången.

Efter tjugo minuter kom en bil och hämtade upp tjejen i fråga och strax därefter hämtades mannen upp i en annan bil av sina vänner. Då ringde Jon polisen. Tyvärr hade de ingen patrull att skicka så han fick vänta på plats i en timme.

Men det var egentligen inte det som var värst med den här majkvällen. Jon berättar att ett tiotal personer bara gick förbi trots att de såg vad som hände.

– Det var nästan det värsta av allt. Folk stod och tittade ut genom sina fönster eller ute i trappuppgången. Vissa gick bara förbi. Det känns både tråkigt och riktigt läskigt.

”Hyllas som enskild hjältegrej”

Jon klarade sig undan några större skador men kom hem med en söndersliten tröja. Senare samma kväll delade han med sig av händelsen på Facebook. Inlägget har uppmärksammats av tusentals.

– Jag skrev det i frustration men det hyllas som en enskild hjältegrej. Trots att det inte borde vara extraordinärt att gå i mellan verkar det inte vara en självklarhet i dag. Folk ställer sig hellre och filmar än att ingripa. Jag har all förståelse för att alla inte vågar gå i mellan varje gång men ring polisen i alla fall. Eller tillkalla hjälp från människor på plats.

Enligt polisen i Borlänge försöker man fortfarande söka målsägande.

– Vi har en vittnesanmälan från mannen som gick i mellan men inte så mycket mer än så. Vi har ingen målsägande i ärendet. Däremot har vi människor vi ska höra, säger förundersökningsledaren Jan Bark.

Följ ämnen i artikeln