Svenska Rebecka mitt i havsdrama när segelbåt förliste

Uppdaterad 2017-06-11 | Publicerad 2017-06-10

En segelbåt på Atlanten hamnade mitt i en kraftig storm.

Svenska Rebecka Björk befann sig på en kryssningsbåt som trotsade stormen för att hjälpa segelbåtens besättning.

– Vi ändrade kurs för att leta efter båten, det var riktigt läskigt, säger Rebecka Björk till Aftonbladet.

24-åriga Rebecka Björk från Göteborg befann sig på kryssningsfartyget Queen Mary 2 för att ta sig från Storbritannien till New York. När fartyget befann sig på Atlanten fick kaptenen in ett nödanrop från en båt i närheten.

– Sent i går natt lokaltid fick besättningen larm om att det pågick ett race med segelbåtar över Atlanten, och en av båtarna hade hamnat mitt i en kraftig storm, säger svenska Rebecka Björk till Aftonbladet.

Rebecka berättar att deras fartyg befann sig på utkanten av den pågående stormen och trots fartygets storlek kände man av de kraftiga vindarna.

– Jag vaknade först mitt i natten för att saker flyttade på sig. Kaptenten bedömde att vinden var väldigt stark och sjögången hård, det var riktigt, riktigt obehagligt.

”Visste inte om de var vid liv”

Trots faran valde kaptenen att ändra kurs och ta sig till den nödställde segelbåten. Tillsammans med ett Herculesplan kunde man med hjälp av segelbåtens nödrakteter hittade man tillslut segelbåten.
– Det var obehagligt och läskigt när vi först letade då vi inte visste om de var vid liv, men när vi såg nödraketen förstod vi att de i alla fall levde.

Rebecka beskriver räddningsinsatsen som väldigt dramatiskt. Man var tvungen att närma sig den drabbade segelbåten med stor försiktighet för att båten inte skulle köras in under fartyget.

– Vi var tvungna att tajma Queen Mary 2 med den här båten, och han försökte ratta så gott det gick. Den här känslan att man är mitt ute på Atlanten och inte kan ta sig någonstans om något händer, och att hjälpen är så långt bort, bara den känslan är hemsk. Men vi lyckades sen skicka ner en livbåt och rädda personerna.

Rebecka säger att besättningen togs hand av kryssningspersonalen. Ingen person ska ha skadats, det gick dock inte att rädda själva segelbåten.
– Efteråt ropade kaptenen ut i högtalarna att det var en lyckad räddningsinsats och att personerna är ombord hos oss, säger Rebecka Björk.

Följ ämnen i artikeln