Källor: Comey visste att Clinton–information var falsk

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Den tidigare FBI-chefen James Comey ska ha känt till att delar av informationen som ingick i utredningen kring Hillary Cllintons mejlhantering var falsk och kom från Ryssland.

Det uppger källor nära Comey för CNN.

Dock ska Comey ha fruktat för att informationen skulle påverka FBI:s förtroende och valde därför att lägga ned utredningen kring Clinton.

Den tidigare FBI-chefen James Comey och flera tjänstemän inom byrån ska ha känt till att en stor del av den information som ingick i utredningen kring Hillary Clintons mejlhantering förra sommaren var fejk – skapad av rysk underrättelsetjänst.

Det uppger källor med insyn för CNN.

Valde i att lägga ned utredningen

Dock ska Comey ha fruktat för att om uppgifterna blev offentliga så skulle det komma att undergräva förtroendet för FBI och justitiedepartementet.

Comey valde i stället att offentligt deklarerar att utredningen lagts ned – ett beslut som inte konsulterades med justitieministern Loretta Lynch.

Under en presskonferens i juli förra året meddelade Comey att Clinton inte borde åtalas för sin mejlhantering då ”ingen vettig åklagare” skulle gå vidare med ärendet, men att Clinton varit ”ytterst slarvig” i sin hantering av sekretessbelagd information.

Spelade ingen roll om informationen var korrekt

Enligt Comey ska 110 av de mejl som skickades via Clintons privata mejlserver under perioden ha innehållit hemligstämplad information.

Enligt nära källor till Comey ska han känt att det inte spelade någon roll om informationen var korrekt, då hans största rädsla var att om Ryssland släppte uppgifterna offentligt så skulle det inte finnas någon möjlighet för de amerikanska brottsbekämpande myndigheterna att bemöta dem utan att bränna underrättelsekällor och arbetsmetoder.

Ryssland försöker fortfarande påverka

I minst en stängd utfrågning ska Comey berättat att detta var den stora anledningen till att han gick ut och avslutade Clinton-utredningen.

Flera amerikanska tjänstemän säger till CNN att Ryssland även i skrivande stund försöker sprida falsk information i USA.

Bland annat genom utvalda tjänstemän och amerikanska underrättelseoperatörer, i syfte att förvirra pågående utredningar.

Comey återupptog den nedlagda utredningen

Bara några dagar innan presidentvalet i november valde Comey även att offentliggöra uppgifter om att FBI återigen utredde uppgifter kring Hillary Clintons mejlskandal – något som Clitonn sagt kostade henne segern.

– Det hade varit katastrof att inte berätta om mejlen, förklarade Comey.

Utredningen lades dock ned strax efteråt då inget brottsligt framkommit.

Det är oklart om även de uppgifterna grundade sig på falsk information.