Officeren spelade flykting – fick asyl

Tyska militären skakad av skandal –  högerextreme löjtnanten levde dubbelliv och planerade terrordåd

avBenjamin Ekroth

NYHETER

En tysk löjtnant med höger­extrema åsikter uppgav sig ­vara syrisk flykting. Han misstänks ha planerat ett terror­attentat.

Nu undrar många hur han lyckades leva dubbelliv i 16 ­månader utan att bli upptäckt. 

1 av 4
Löjtnanten, kallad ”Franco A” i tyska medier, levde dubbelliv som syrisk flykting under namnet David Benjamin. Det var länge känt att han hade högerextrema åsikter.

Det finns många frågor kring det märkliga fallet som just nu rullas upp i alla tyska medier. 

Förra veckan greps en 28-årig man i den lilla sydtyska staden Hummelburg, misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat. Mannen ska ha levt dubbelliv i ett och ett halvt år. Som löjtnant i Bundeswehr, den tyska försvarsmakten, och som syrisk flykting som bodde under namnet David Benjamin på ett flyktingboende i staden Erding utanför München. 

Nyheten har väckt häftig kritik – dels mot Bundeswehr som inte reagerat på mannens kända högerextrema åsikter, dels mot migrationsmyndigheterna som anklagas för att både vara klantiga­ och slarviga, skriver Spiegel. 

Oppositionen lägger skulden på försvarsministern Ursula von der Leyen som i sin tur gjort ­uttalanden som vållat upprörda känslor.

–  Bundeswehr har ett attitydproblem. Och här finns uppenbart ett svagt ledarskap på flera olika nivåer, sa hon till Bild.

I  går besökte hon regementet där den gripne mannen var stationerad för att få en förklaring. I  dag har hon kallat landets högsta militära ledning till Berlin för ett krismöte.

Känd som extremist

Den 28-årige mannen som allting handlar om har hittills varit väldigt förtegen om sina före­havanden, enligt Spiegel. 

Redan 2014 fick ­militärledningen reda på hans högerextrema åsikter – utan att reagera. Han var då student på Saint-Cyr – Frankrikes mest ­ansedda militärhögskola för officersaspiranter. Då presenterade mannen en masteruppsats som, enligt Spiegel, var full av konspirationsteorier kring ett folkmord på den utdöende europeiska rasen. 

En fransk ledare på skolan rea­gerade och informerade sina tyska kollegor. Men den då 25-årige­ officersaspiranten fick varken ­någon varning eller disciplinstraff – i stället lät man honom skriva ett helt nytt arbete. I juli 2014 avslutade han studierna och fick anställning som löjtnant i tyska Bundeswehr, enligt tv-kanalen ARD.

Fick asyl – i hemlandet …

I december 2015 dök mannen upp på en flyktingmottagning i staden Gießen. Han påstod sig då heta David Benjamin och vara son till en fruktodlare i Tel al-Hassel i nordvästra Syrien. Islamister hade dödat hans far. 

Han beviljades uppehållstillstånd, en månatlig ersättning på 4 000 ­kronor i månaden och plats på ett flyktingboende. 

Ingen verkar ha reagerat på att han talade dålig arabiska – men väldigt bra franska. 

Samtidigt tjänstgjorde han som överstelöjtnant i 291:a jägarbataljonen med en månadslön på drygt 30 000 kronor.

Det var en ren slump att han till slut avslöjades – av den österrikiska­ säkerhetspolisen. I samband med en officersbal i Wien gömde han en pistol, en Walther PPK, på en offentlig toalett. Säkerhets­polisen fick nys om vapnet via ett tips och började övervaka toaletten i väntan på att någon skulle hämta det. Den 3 f­ebruari i år dök mannen upp och kunde gripas. Han släpptes i brist på bevis, men då hade man tagit hans fingeravtryck som kördes mot olika register. Mannen fanns inte i några databaser – däremot ­visade sig finger­avtrycken matcha en syrisk flykting i Tyskland. Den tyska militära underrättelsetjänsten MAD började övervaka löjtnanten. 

Efter att ha sett hur han uttryckt höger­extrema åsikter på nätet beslutade de sig så för att gripa mannen, skriver österrikiska Kurirer.

När mannen greps hittades ­vapen och affischer med nazimotiv. Vad han hade för planer är inte­ klart, men en teori är att han planerade ett terrorattentat som skulle kunna kopplas till och misskreditera flyktingar i Tyskland, skriver ARD. Mannen är nu häktad misstänkt bland annat för ­vapenbrott, bedrägeri och för­beredelse till allmänfarlig ödeläggelse. En 24-åring är också gripen,  misstänkt för medhjälp. Enligt Bild hade mannen en dödslista med namn på flera kända politiker, som justitieminister Heiko Maas och förre presidenten ­Joacim Gauck.

Underjordiskt nätverk

Enligt Bild ska det också finnas bevis som tyder på att den terroristmisstänkte 28-åringen hade ett mindre underjordiskt nätverk till sin hjälp. 

–  Det vore ju det absoluta skräckscenariot om det finns ett nätverk som planerat våldsamma attentat, sa i går Agnieszka Brugger, militärpolitisk talesperson för die Grüne till Süddeutsche ­Zeitung.

Trycket ligger nu på försvars­ministern, Bundeswehr och migrationsmyndigheterna att snabbt förklara hur allt har kunnat ske – och återupprätta allmänhetens för­troende, skriver tidningen.

På eftermiddagen i går meddelade Angela Merkel att hon backar upp von der Leyens arbete med att få klarhet i vilken roll Bundeswehr har haft i affären.

– Försvarsministern har förbundskanslerns och regeringens fulla stöd, sa regeringstalesmannen Steffen Seibert till nyhets­byrån DPA.

De fanns på ”Franco A:s” dödslista:

Foto: AP
Joachim Gauck, Tysklands president.
Foto: Markus Schreiber/AP
Heiko Maas, Tysklands justitieminister.
Foto: Die Linke
Anne Helm, partimedlem för Die Linke i Berlin.
ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Terrorism