Så länge stannar höstvärmen – sen finns risk för ruskväder

NYHETER

Passa på att njuta – höstvärmen ligger kvar över Sverige under slutet av veckan.

Men risken finns att resterna av tropiska orkanen Maria drar in över oss sen, enligt vädertjänsten Foreca.

– Om lågtrycket rör sig upp över Norden blir det ett vanligt höstoväder, säger meteorologen Ian Engblom.

Foto: THINKSTOCK

Stora delar av landet fick under helgen ta del av varma temperaturer och på sina håll visade sig också solen och gav en behaglig höstvärme. Högtrycket som kommer från öst fortsätter att hålla i sig under den sista septemberveckan.

– Högtrycket ligger kvar, det håller i sig fram till helgen kan man säga. Då blir det lite svalare, ingen jätteskillnad men några grader nedåt kan man räkna med, säger Ian Engblom, på vädertjänsten Foreca.

Här kan solen visa sig

Under lördagen blir det 12 till 13 grader i Stockholmsområdet, något kallare i norra Norrland, 10–13 grader och ännu några grader lägre i fjällen. Västkusten får cirka 15 grader.

På vissa håll i landet kan solen sticka fram mellan molnen. De prognoserna är ännu osäkra men störst chans till sol har norra landsänden.

– I norra Norrbottensfjällen ser det ut att bli soligt och det kan även bli någon lucka nere vid Götaland. Götaland och södra och östra Svealand har störst risk för moln, säger Ian Engblom.

Som ett normalt höstoväder

Under söndagen sjunker temperaturen ytterligare någon grad och i början av nästa vecka kan Norden få känna på den tropiska orkanen Marias rester som härjat i Karibien. Måndag och tisdag blir de riktiga busvädersdagarna om prognosen håller i sig.

– Det är fortfarande osäkert vilken väg lågtrycket tar, om det rör sig upp mot Norden eller svänger av innan. Det är inte hundra att vi får känna av den, men kommer lågtrycket så blir det som ett normalt höstoväder med regn och blåst, säger meteorologen Ian Engblom.

Brittsommar, vad är det? 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder