Samtliga anhållna nazister släppta – misstankarna kvarstår

NYHETER

Flera av de anhållna nazisterna efter helgens demonstration i Göteborg släpptes under måndag eftermiddag, bland annat ledaren Simon Lindberg.

– Brottsrubriceringen är inte sådan att man ska vara frihetsberövad, säger advokat Patrik Lindh.

Senare meddelade Åklagarmyndigheten att samtliga släppts. De misstänks fortfarande för brott.

1 av 2 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elva anhållna för våldsamt upplopp efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i lördags hade under måndagen fått en offentlig försvarare av Göteborgs tingsrätt.

NMR:s ledare Simon Lindberg släpptes vid halvtretiden på måndagen. Hans advokat, Göran Insulan, säger:

– Jag kan bara konstatera att min klient är släppt. Du får fråga åklagaren varför han har hävt anhållningsbeslutet.

En annan anhållen, en kvinna som tillhör NMR, släpptes strax före klockan 16. Hennes advokat Patrik Lindh säger:

– Min huvudman är släppt.

”Händelsen är väl dokumenterad”

Lindh berättar att han hört av advokatkollegor att flera andra personer - utöver hans egen klient och Lindberg - som suttit anhållna för våldsamt upplopp släppts under måndagen:

– Brottsrubriceringen våldsamt upplopp är inte sådan att man ska vara frihetsberövad, det finns inte häktningsgrund. Händelseförloppet är väl dokumenterat av polisen genom deras kroppskameror och deras iakttagelser på plats. Med så bra bevisning från polisen föreligger inte kollusionsfara, det vill säga att man på fri fot kan störa utredningen, säger Lindh.

Advokat Arash Raoufi, som också har en klient från NMR, säger att denne har förhörts:

– Min bedömning är att det finns goda förutsättningar att han kan släppas på fri fot.

Släpptes – misstänkts fortfarande för brott

Klockan 17.30 meddelade Åklagarmyndigheten att samtliga 23 personer som suttit anhållna, misstänkta för våldsamt upplopp, hade släppts under måndagen. Av dessa är 22 knutna till Nordiska motståndsrörelsen, har polisen tidigare uppgett.

Samtliga personer är fortfarande misstänkta för våldsamt upplopp.

– Min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen, säger kammaråklagare Ulrika Åberg i ett pressmeddelande.

Förundersökningsledaren uppger att man har en god bild av vad som hänt, då det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen.

Två av de NMR-medlemmar som anhölls i lördags är höga chefer inom organisationen: nästescheferna Ingemar Westerbring och Robert Eklund. Det skriver GT.

ARTIKELN HANDLAR OM