Träffades av stenblock i nationalparken Yosemite – dog

Foto: AP/Ben Margot/TT
Klippformationen El Capitan i nationalparken Yosemite. Arkivbild.
NYHETER

En person avled efter att ha träffats av ett stenras i nationalparken Yosemite.

Enligt ögonvittnen störtade ett stenblock stort som ett bostadshus utför branten.

Ytterligare en person skadades.

Stenraset inträffade på onsdagseftermiddagen, lokal tid. I ett uttalande skriver den amerikanska nationalparks-myndigheten NPS att det är okänt hur stora stenar som har lossnat. Ögonvittnen talar dock om att ett stenblock stort som ett lägenhetshus rasat utför klippväggen, rapporterar Guardian.

Bilder från platsen visar att ett stort rökmoln spridits i dalen efter raset. En fotograf uppger för den lokala tv-kanalen KSEE24 att det lät som en ”enorm explosion”.

En person avled efter att ha träffats av stenraset, och ytterligare en skadades.

Populärt berg

El Capitan i nationalparken Yosemite i Kalifornien är en av världens mest berömda klättringsberg. Stenraset ska ha inträffat i närheten av den populära leden Waterfall Route.

Det är högsäsong för vandring och klättring i Yosemite. När stenblocket störtade utför klippan befann sig omkring 30 personer i området. Enligt NPS påverkades inte verksamheten i parken av det inträffade.

Lodräta branter

Klippformationen El Capitan är känd för de närapå helt vertikala bergssidorna. Länge var den allmänna uppfattningen att det var omöjligt att bestiga berget. 1957 visade dock den amerikanska klättringspionjären Warren Harding att det gick att besegra de skräckinjagande branterna. Han tog sig till toppen tillsammans med två assistenter.

I juni i år blev klättraren Alex Honnold den förste att ta sig upp för berget ensam utan några hjälpmedel, rapporterar CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM