Hotet inifrån – den växande nazismen

Nazisten efter bomben: ”Heder till den som seger vann”

Av: 

Erik Wiman

Frida Svensson, SvD

Frida Sundkvist, SvD

NYHETER


Nazisten Viktor Melin friades från bombdådet mot flyktingar i Göteborg. Men bara timmar efter sprängningen skrev han på sin ryska facebooksida:

”Heder till den som seger vann”. Uppgifter som saknas i bevismaterialet.

Svensk polis förhörde heller aldrig någon på det ryska militärträningslägret Partizan där Melin tränade, enligt utredningen.

Viktor Melin

Foto: POLISEN

I vintras placerades tre hemmagjorda bomber ut i Göteborgsområdet. Nazisten Viktor Melin, 23, ledare inom NMR, fälldes för två av tre attentat, men friades av hovrätten för sprängningen mot ett flyktingboende. Orsaken var brist på bevis.

Bara timmar efter att bomben sprängdes skrev Melin på den ryska facebooksidan Vkontakte: ”fienden kan endast besegras med hänsynslös kamp utan nåd” och ”Heder till den som seger vann”.

Före dådet hade Melin tillsammans med nazisten och medbrottslingen, Anton Thulin, tränat vid det paramilitära träningslägret Partizan i Ryssland.

En av de hemmagjorda bomberna som användes under attackerna i Göteborg.

Foto: POLISEN

SvD/Aftonbladet har granskat Säpos över 500 sidor långa förundersökning om bombdåden tillsammans med överskottsmaterialet. Här finns inget nämnt om det inlägg på Vkontakte på ryska facebook som Melin skrev timmar efter dådet.

Åklagaren Mats Ljungqvist säger att åklagarsidan gjort allt man kan för att ”stärka upp bevisen” kring sprängningen och vill inte kommentera SvD/Aftonbladets uppgifter.

Visste ni att Viktor Melin skrev detta på sin ryska facebooksida?

– Jag vill inte gå in på det, säger Ljungqvist.

Det finns fler frågetecken kring vilka spår Säpo följt upp kring bombdåden och svenskarnas rysskoppling. Trots att både hovrätten och Säpo konstaterar att krigsträningen i Ryssland motiverade Viktor Melin och Anton Thulin att begå brotten, så har ingen från det militära träningslägret Partizan förhörts.

SvD/Aftonbladet kan också berätta att Viktor Melins rysskontakter fortsatte även efter träningsresan och pågick under planeringen och sprängningen av bomberna. Det handlar framför allt om en person som Säpo beskriver som Viktor Melins “kontaktperson” – Vladimir. Melin hade telefonkontakt med Vladimir både före och efter resan till Partizan.

Viktor Melin under upploppet på Medborgarplatsen i Stockholm.

Foto: POLISEN

Trots kontakten med Vladimir under den specifika tidsperioden finns inga uppgifter i förundersökningsprotokollet eller överskottsmaterialet, att Säpo försökt att ta reda på vem han är.

Vet Säkerhetspolisen vem Vladimir är?

– Jag utgår från att man utredde eventuella medgärningspersoner, men vi kan inte gå in i utredningen i detalj, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säkerhetspolisen och även kallad som sakkunnigt vittne i rättegången.

Har det varit intressant för Säpo att ta reda på vilken del av ryska högerextrema personer kan ha haft i de här dåden?

– Ja, det är klart, inom ramen för utredningen, men vilka kontakter och vad man har gjort rent utredningsmässigt vågar jag inte svara på, säger Hagström.

Säpo hänvisar vidare till åklagaren Mats Ljungqvist, som ledde förundersökningen. Han vill inte svara på några frågor som rör de ryska kontakterna.

SvD/Aftonbladet har själva försökt att få kontakt med Vladimir. Han har inte kunnat nås. Vi har även sökt Viktor Melin via hans advokat.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa


Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

Säpo

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Göteborg

Nazism