Värmestugor för hemlösa inte klara – dagar innan öppning

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: GUNNAR LUNDMARK / SVD / TT
En lokal är ordnad men organisationerna har inte fått tillgång till den än.

I nästa vecka är tanken att värmestugorna för hemlösa ska öppna upp.

Än har de inblandade dock inte fått tillgång till båda lokalerna.

– Vi räknar med att det ska vara löst till på måndag, skriver Eva Emmelin, kommunikatör på Skånes Stadsmission, i ett mejl.

I höstas klubbade kommunstyrelsen igenom förslaget om två värmestugor för hemlösa i Malmö. Stugorna ska öppna den 16 december men det har länge saknats lokaler.

Mindre än en vecka återstår nu till att de två värmestugorna, den ena riktad till personer i åldern 18–25 år och den andra för personer som är äldre än 25 år, ska öppna upp.

– Vi har genom Malmö stad blivit lovade en lokal för Värmestuga Vuxen, men eftersom vi sedan en tid tillbaka väntar på att bygglovet ska bli klart har vi ännu inte fått tillgång till den. Vi räknar med att det ska vara löst till på måndag, skriver Eva Emmelin, kommunikatör på Skåne Stadsmission, som är en av flera organisationer bakom initiativet, i ett mejl.

”Brist på lokaler”

Grunden till den ovisshet som nu finns är svårigheterna i att hitta lämpliga lokaler.

– Det som gjorde att det dragit ut var att det tog tid att överhuvudtaget hitta lokal. Det har vi gjort nu, så det finns en lokal för detta. När man väl hittat en lokal behöver man uppdatera bygglov och det är en process som man behöver gå igenom, säger Jonas Magnusson, enhetschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, och fortsätter:

– Den processen tar lite tid men jag var i kontakt med stadsmissionen i morse och då hade de hopp om att det skulle lösa sig till nästa vecka, så att det går att öppna upp då.

Vad är det som gjort att det varit svårt att hitta lokal?

– Det är generellt sett svårt att hitta lokaler som står tomma, är stora och kan användas på det sättet under vintern. I den bästa av världar ska där ju vara tillgång till dusch, olika utrymmen och rymma ett antal personer. Det är en brist på lokaler som gör det svårt.

Andra lösningar kan bli aktuellt

Kommer ni kunna öppna upp till nästa vecka?

– Ja, det tänker jag att ambitionen är. Vi ska träffas på fredag och dra ut linjer. Annars får vi se över andra lösningar. Någonting kommer vi öppna upp. Det kommer vi göra.

När det gäller lokalen som riktar sig åt yngre hemlösa har organisationerna fått tillgång och kunnat börja möblera.

– Lokalen för Värmestuga Ung är klar, men behovet av vilstolar, filtar med mera är stort, skriver Eva Emmelin.

Går inte ut med adress

Var i Malmö de bägge lokalerna är belägna vill parterna inte avslöja, utan hemlösa får istället vända sig direkt till organisationerna om de vill besöka värmestugorna.

– Av respekt för besökarnas integritet går vi inte ut med adressen till lokalerna i media, skriver Emmelin.

Värmestugorna kommer att hålla öppet under nätterna 16 december - 15 april. Hemlösa får där dusch- och matmöjligheter men några sovplatser kommer inte att erbjudas. Möjlighet till att vila kommer dock att finnas.

Värmestuga Ung rymmer 25 viloplatser medan Värmestuga Vuxen kommer rymma 40–50 viloplatser.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Hemlösa