Mejla

Martin Schori

Därför trendar Adolf Hitler på Twitter

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Adolf Hitler är på tapeten igen, så här en beckmörk decembermorgon år 2019.

Eller, han ”trendar” i alla fall på Twitter.

Den kanske inte helt självklara anledningen är att Greta Thunberg utsetts till årets person av den amerikanska prestigetidningen Time.

Ganska snabbt efter att utmärkelsen offentliggjordes dök det upp en flodvåg av inlägg på Twitter som ”bara vill notera” eller kanske ”påpeka” att även Josef Stalin och Adolf Hitler utsetts.

Det finns förvisso de som på allvar jämför klimatrörelsen med fascism och kommunism, men sannolikt menar dessa herrar (ja, det är flest herrar) inte mycket mer än att den här utmärkelsen kanske inte är så himla bra ändå.

Att Times utmärkelse inte är ett popularitetspris utan går till den som varit mest inflytelserik under året verkar dessa personer inte ha snappat upp.

Sedan en tid tillbaka finns en global rörelse som tar varje tillfälle att misskreditera Greta Thunberg. Det handlar absolut inte om Greta som person, hävdar de som deltar (för att sekunden efter skjuta iväg ytterligare en tweet med ett personangrepp på Greta Thunberg).

Självklart finns det mer sansade kritiker som ifrågasätter det sunda i en personkult kring en så ung människa. Men det är knappast de som bidragit till att ”Adolf Hitler” i dag trendar på Twitter.

Twitter är en relativt liten kanal – endast 7 procent använder det dagligen. Kanalen är också nedlusad av anonyma, fejkade och automatiserade konton.

Men många journalister och opinionsbildare hänger på Twitter och ibland gör vi fortfarande misstaget att tro att det som diskuteras där är någon slags spegel av den svenska allmänna debatten. Det är naturligtvis helt fel. Twitter är ett uselt verktyg för att skapa sig en bild av verkligheten och se vad “vanligt folk snackar om”.

Att ”Adolf Hitler” plötsligt är det snabbast växande begreppet på svenska Twitter är ytterligare ett bevis på detta.

 

avMartin Schori

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM