Mette-Marit mötte Jeffrey Epstein flera gånger

Prinsessan berättar om sina möten med pedofilen

Kronprinsessan Mette-Marit mötte Jeffrey Epstein ett flertal gånger – flera år efter att han erkänt sexuella övergrepp.

Mötena skedde både i USA och i Norge.

– Jag borde undersökt hans förflutna mer noggrant, säger Mette-Marit till tidningen Dagens Næringsliv.

Den norska tidningen Dagens Næringsliv har kartlagt den dömde sexualförbrytaren Jeffrey Epsteins norska kontakter. I kartläggningen framgick det att Epstein, som tidigare i år tog livet av sig, haft flera kontakter med den norska kronprinsessan Mette-Marit.

– Jag skulle aldrig haft något att göra med Epstein om jag förstått hur allvarliga hans brottsliga handlingar var. Jag borde undersökt hans förflutna mer noggrant, och jag beklagar att jag inte gjorde det, säger kronprinsessan till Dagens Næringsliv.

Träffades efter domen

Den norska prinsessan berättar att hon träffade Epstein flera gånger mellan 2011 och 2013. De blev introducerade av gemensamma bekanta i utlandet.

Epstein dömdes 2008 efter att ha erkänt att han betalat en minderårig för sexuella tjänster. han satt i fängelse i 13 månader. Något som kronprinsessan Mette-Marit hävdar att hon inte kände till.

De flesta möten ska ha skett i USA, men de träffades även en gång i Norge, enligt Dagens Næringsliv.

Beklagar

Kronprinsessan Mette-Marit är engagerad i hälsofrågor internationellt och uppger för Dagens Næringsliv att hon känner en djup sympati med de flickor och kvinnor som blivit utsatta av Epsteins i hans trafficking-nätverk.

– Vi har alla ett ansvar att bekämpa sexuella övergrepp och stötta offer, och jag vill uttrycka min djupa sympati och solidaritet med offren för de övergrepp som Jeffrey Epstein har begått, säger hon.

Dagens Næringsliv har ställt flera uppföljande frågor om kronprinsessans möten med Epstein, men det norska hovet har inte lämnat några ytterligare kommentarer.

Kritik på hemmaplan

Prinsessan Mette-Marit får nu kritik för sina möten med Epstein.

Mildrid Mikkelsen leder organisationen ROSA som arbetar för offer för människohandel. Hon kritiserar Mette-Marit i en intervju med VG.

– Det är bra att hon beklagar, men hon borde ha undersökt Jeffrey Epstein, säger Mildrid Mikkelsen till tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE