Sicilien

Giuseppe, 96, tar examen i Italien

Är landets äldsta student

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

”Nu eller aldrig”, sa Giuseppe Paterno till sig själv för tre år sedan. Sen skrev han in sig på universitetet i Palermo.

I veckan fick 96-åringen sin examen.

I onsdags fick Italiens äldsta student sitt examensbevis. Giuseppe Paterno, 96, har överlevt fattigdom och krig – och tre år på universitetet. Den före detta järnvägsarbetaren bestämde sig 2017 för att studera filosofi och historia på universitetet i Palermo, Sicilien.

– Jag förstod att det var lite sent att läsa ett treårigt program, men jag sa till mig själv att ”nu får vi se om jag klarar av det”‚ säger Giuseppe Paterno till nyhetsbyrån Reuters.

Men han tycker inte att han förtjänar så mycket uppmärksamhet.

– Jag är en normal person, som så många andra. Åldersmässigt har jag sprungit förbi de andra studenterna, men det var inte därför jag gjorde det här, säger Giuseppe Paterno till Reuters.

Giuseppe Paterno, 96, gick ut som klassens bästa elev.

Bäst i klassen

96-åringen har alltid älskat böcker, men har inte tidigare fått möjligheten att studera. Nu tog han chansen.

– Jag sa: ”Det är nu eller aldrig”.

När Giuseppe klev ut från universitetet med diplom och examenshatt gjorde han det som klassens bästa elev.

Giuseppe Paterno skrev alla sina uppsatser med en klassisk skrivmaskin som han fick av sin mamma när han gick i pension 1984. Som man kan förvänta sig av en 96-åring så har han undvikit Google och i stället sökt upp all information genom böcker – och när de 20-åriga klasskamraterna bjudit in till fest har han tackat nej.

Distansundervisning på våren

Sista terminen påverkades av coronapandemin. Lektionerna hölls genom ”krångliga” videosamtal, men själva viruset har Giuseppe inte varit rädd för. Krig och fattigdom har härdat honom.

– Allt det där har stärkt oss, alla i min generation. De som fortfarande lever. Viruset har inte riktigt skrämt oss, säger Giuseppe Paterno.

Nu har han en plan för framtiden: att skriva.

– Det är mitt mål, Säger Giuseppe Paterno.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

116 år - och en riktig krutgumma

ÄMNEN I ARTIKELN

Sicilien

Böcker

Filosofi

Studentliv

Italien