Uppsala

14-årig flicka fick barn efter våldtäkt

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Socialnämnden har tvångsomhändertagit en 14-årig flicka som nyligen fått barn.

Hon blev gravid efter att en dömd barnvåldtäktsman bott på familjens gård, enligt socialnämnden i Uppsala.

Flickan hade inte kontakt med mödravården förrän samma dag hon skulle föda.
Flickan hade inte kontakt med mödravården förrän samma dag hon skulle föda.

Enligt den 14-åriga flickan var det hennes pappa som introducerade henne för den tio år äldre mannen som bodde på familjens gård i fjol. Mannen har tidigare dömts för barnvåldtäkt och enligt socialnämnden blev flickan gravid efter att han utnyttjat henne sexuellt.

Nämnden riktar hård kritik mot flickans föräldrar som inte kontaktade mödravården förrän dottern var höggravid och bara timmar ifrån att föda. Hon hade haft värkar i flera timmar när de kontaktade sjukhuset för första gången angående graviditeten. Det medförde i sin tur risker för både flickan och hennes barn, anser nämnden. Eftersom hon är under 15 år har hon dessutom utsatts för brott. Att ha sex med någon under 15 år stadgas som våldtäkt mot barn.

Tvångsomhändertog flickan

Nämnden har tvångsomhändertagit både 14-åringen och hennes syskon som de anser var utsatta för risk i och med att föräldrarna låtit mannen bo på gården.

Enligt föräldrarna själva kände de dock inte till mannens kriminella förflutna. De visste inte heller om att en av deras döttrar var gravid förrän samma dag som ambulansen kom eftersom hon dolt graviditeten för dem. Det fanns inga förvarningar om graviditet, hävdar de, vilket socialnämnden bedömer som osannolikt. Nämnden påpekar bland annat att sjukjournalen tyder på att de misstänkte att hon var gravid sedan tidigare och att syskonen påpekat det för dem.

Flickans situation utreddes efter att ambulanspersonalen gjort en anmälan till socialjouren. Sedan dess har socialnämnden upptäckt missförhållanden gällande hygien, skolgång och psykisk ohälsa i familjen, vilket föräldrarna tillbakavisar.

Förvaltningsrätten som prövat fallet går på nämndens linje och bedömer att flickan och flera av hennes syskon omedelbart ska omhändertas.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Undersköterskans vittnesmål från iva-avdelningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Tvångsvård

Socialtjänsten

Förvaltningsrätten