Trump: Vi gör bra ifrån oss – andra länder har enorma utbrott

Publicerad 2020-08-04

Det går toppen för USA trots att 155 000 dött i covid-19.

Andra länder har också stora problem, och amerikanerna som vräks från sina bostäder har Kina att skylla på.

Det var Donald Trumps budskap under den dagliga pressbriefingen från Vita huset.

– Kina har enorma utbrott nu och Indien har kolossala problem men det läser jag aldrig om i kvällsnyheterna, sa presidenten.

– Jag tycker att vi gör väldigt bra ifrån oss, lika bra som vilket annat land som helst.

Det svarade president Donald Trump på frågan om vad han egentligen menade när han under dagen twittrade ut att Deborah Birx, USA:s virussamordnare, agerat patetiskt.

Donald Trump möter pressen.

Det enligt Trump klandervärda beteendet var att i en CNN-intervju säga att coronaviruset är på en annan nivå nu än i mars och april och att viruset i dag är otroligt utbrett.

”Nappade på betet”

Deborah Birx har under coronapandemin varit omtyckt av både republikaner och demokrater, men hade precis före intervjun med CNN fått en känga från representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi som anklagade henne för att vara för mild i sina uttalanden.

Att Birx efter kritiken från Pelosi medgav problem med den amerikanska smittspridningen tolkades av presidenten som att hon ”nappade på betet.”

”Så galna Nancy Pelosi sa hemska saker om dr Deborah Birx, hoppar på henne eftersom hon var för positiv om det väldigt bra arbetet vi gör i kampen mot Kinaviruset, inklusive vaccin och behandling. För att svara Nancy, nappade Deborah på betet & slog mot oss. Patetiskt!” twittrade presidenten.

Men under presskonferensen gav Trump intrycket av att inget otalt fanns mellan honom och Birx.

”Kinas fel”

– Jag sa till dr Birx att vi sköter oss väldigt väl, hon var i mitt kontor och jag tycker hon är en person som jag har mycket respekt för. Nancy Pelosi behandlade henne väldigt dåligt, väldigt väldigt dåligt. Väldigt elakt.

Att andra länder också har problem med coronaviruset lyfts inte tillräckligt i de amerikanska medierna, sa Trump under presskonferensen.

– Om du verkligen tittar ser du att andra länder har en massa utbrott, och glöm inte att vi är mycket större än... förutom Indien och Kina. Kina har enorma utbrott just nu och Indien har kolossala problem. Men jag läser aldrig om andra länder i kvällstidningarna.

Presidenten vill också se över åtgärder för att hjälpa amerikaner som på grund av försämrad ekonomi riskerar att vräkas från sina bostäder. Hemlösa personer tvingas uppsöka härbärgen där smittan kan spridas lättare, och det är trots allt inte amerikanernas fel att de vräks.

– De blir utkastade väldigt illvilligt och det är inte deras fel, det är Kinas fel! Det är inte någons fel. Det är Kinas fel, sa president Trump.

ANNONS