Tårgas mot demonstranter i Portland

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter i Portland attackerades med tårgas av federal polis utanför domstolsbyggnaden tidigt på fredagsmorgonen.
Foto: Marcio Jose Sanchez
Demonstranter i Portland attackerades med tårgas av federal polis utanför domstolsbyggnaden tidigt på fredagsmorgonen.

NYHETER

Federal polis har under fredagsmorgonen skjutit tårgas mot demonstranter i centrala Portland. Samtidigt som användandet av bland annat gränspolis i Portland kritiseras har Vita huset beslutat att skicka federal polis och gränspolis även till Seattle.

Protesterna i Portland gick i dag in på sitt 56:e dygn, och federala poliser har skjutit tårgas mot maskerade demonstranter som anlagt en eld utanför en domstolsbyggnad i centrala Portland.

Efter att ha deklarerat demonstrationen som en otillåten sammankomst började polisen tvinga demonstranter bort från domstolsbyggnaden, samtidigt som både journalister och demonstranter besköts med tårgas.

Övervåld utreds

Säkerhetsstyrkor har ofta använt tårgas och fysiskt våld mot demonstranter under oroligheterna. USA:s justitiedepartement ska utreda anklagelserna om federal polis har använt övervåld mot demonstranter i Portland, bland annat mot en demonstration i onsdags där stadens borgmästare Ted Wheeler deltog.

Samtidigt beslutade en domstol att federal polis i Portland inte får gripa, hota eller använda våld mot journalister och oberoende observatörer.

Våldet mot demonstranterna har väckt stor kritik i USA, men Donald Trump och hans regering har hittills skakat av sig den. Regeringen har också kritiserats för att ha skickat federala gränspoliser till Portland i Oregon, trots motstånd från lokala politiker.

Skickas till Seattle

Sent på torsdagen meddelade Vita huset att federal polis och gränspolis ska skickas även till Seattle i granndelstaten Washington, för att bevaka demonstrationer.

Seattles borgmästare, demokraten Jenny Durkan, skriver på Twitter att en insats med federala poliser i Seattle liknande den i Portland skulle "underminera den offentliga säkerheten och bryta samhällets förtroende". Hon skriver också att "om federala styrkor ingriper här som de har i Portland är vi redo att söka alla juridiska utvägar".

Publicerad:

LÄS VIDARE