Polisernas Instagram: ”Stefan Löfven landsförrädare”
Professor Mårten Schultz: Kan vara förtal
Publicerad 2020-01-30
En svart mans huvud liknas vid en chokladboll. Stefan Löfven pekas ut som landsförrädare.
Inläggen på de påstådda polisernas Instagram-konto kan tolkas som både rasistiska och politiska.
– Kontot påverkar förtroendet negativt för polisen, anser Mårten Schultz, professor i civilrätt.
Nyligen fick Polisen kritik för att hålla dålig ton och sprida felaktigheter i myndighetens sociala medier.
”Besvärande och rent förtroendeskadligt”, ansåg Mårten Schultz med flera. Myndigheten raderade ett inlägg på Instagram och hänvisade till ”den mänskliga faktorn”. Och ompublicerade det med korrekt fakta.
Samtidigt lägger poliser, eller personer som säger sig vara poliser, privat ut innehåll som kan ses som provocerande och kontroversiella. Ett sådant konto är @argapoliserna på Instagram med över 10 000 följare.
– Sexistiska poliser, de förnedrar kvinnor! Jag blir illamående och äcklad, säger en kvinna som hört av sig till Aftonbladet, sedan hon läst inlägg där.
– Jag skulle aldrig vilja möta en sådan polis!
”Stort klavertramp”
Mårten Schultz, engagerad i arbetet mot internetrelaterade kränkningar, har gått igenom inläggen.
– Det här är det mest sammanhållna och konsekventa klavertramp jag har sett, säger han med tillägget: om det är sant att det är poliser som står bakom.
– Några av inläggen kanske kan vara förtal och i något fall kan man fråga sig om det närmar sig ett hets mot folkgrupp.
Inlägget där Stefan Löfven pekas ut som landsförrädare anser han ligger i närheten av förtal. Han ser likheter med fallet med journalisten Willy Silberstein. Ett plakat med hans foto, och med texten förbrytare, bars vid en nazistdemonstration i Göteborg. Och det plakatet bedömde en tryckfrihetsjury som förtal.
”Kan få konsekvenser”
Professor Mårten Schultz säger att han inte sett några tydligt brottsliga inlägg, men menar att det finns en ton som man kan ha invändningar emot av andra, etiska skäl.
Och om det verkligen är poliser som driver kontot är det möjligt att det kan ha arbetsrättsliga konsekvenser, om arbetsgivaren vet vilka de är.
– För inom ramen för anställningsavtal finns det begränsningar för vad man får göra, säger Mårten Schultz.
– Man får vanligtvis inte agera på ett sätt som är förtroendeskadligt för arbetsgivaren. Och det måste man nog ändå säga, att det här kontot påverkar förtroendet för polisen negativt.
”Diskriminerande i vissa sammanhang”
Mårten Schultz förklarar varför han anser att poliser bör vara extra noga med sina sociala medier.
– Polisen är ju en speciell myndighet med speciella befogenheter, att använda våld mot enskilda till exempel. Så det är ju särskilt viktigt att polisens rykte som en neutral och säker institution i samhället upprätthålls.
– På det här kontot framstår det som att de som står bakom har en ganska skev syn på människors olikheter. Och präglas av raljerande som i vissa sammanhang skulle anses vara diskriminerande, det vill säga där lagstiftaren på annat sätt tagit avstånd från vissa av de uttryck som förekommer på det här kontot.
”Kommentarsfält trissar upp”
Mårten Schultz säger att inläggen förstärks av en hejarklack.
– Sammantaget är det ju ingen positiv bild av polisen som förmedlas. Dessutom har kontot ganska många följare vilket innebär att det sprids ganska mycket. Därtill finns det ju interaktion genom kommentarsfältet – som trissar upp stämningen ytterligare.
Är detta något som Polismyndigheten borde titta närmare på?
– Det är inte okomplicerat om Polismyndigheten skulle börja eftersöka vilka de här personerna är för att straffa dem på något vis. Jag vill inte själv förespråka någon sanningskommission.
”Tänka på allmänhetens förtroende”
Stefan Marcopoulus, pressekreterare vid Polisens nationella mediecenter, uppger att det finns allmänna råd för vad poliser bör lägga ut i sociala medier privat.
Ett gäller att tänka på allmänhetens förtroende för polisen. Men Polismyndigheten vill inte uttala sig om @argapoliserna.
Stefan Marcopoulus:
– Vi uttalar oss inte om specifika konton eller inlägg som är gjorda av allmänheten.