M öppnade dörren för SD - kritiseras av L

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: Liberalerna
Roko Kursar är kritisk till att Moderaterna kan tänka sig ta makten med Sverigedemokraterna.

Moderaterna öppnade upp för att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

Ett uttalande som nu kritiseras av Liberalerna.

– Det här betyder att Tegnhammar öppnar upp för Sverigedemokraterna och ett blocksamarbete, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Tidigare i veckan berättade oppositionsråd Magnus Olsson (SD) om viljan att bilda ett konservativt Malmöblock med Moderaterna och Kristdemokraterna samt att gå in i en gemensam valrörelse.

Oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M) var tydlig med att Moderaterna kommer gå till val på egen hand men bekräftade även att de är beredda att ta makten med Sverigedemokraterna. På vissa villkor.

– Om SD ställer upp på en integrationspolitik som innebär att alla Malmöbor kan lyckas så har vi goda möjligheter att tillsammans genomföra det, sa Tegnhammar till Aftonbladet.

En ställning som kritiseras starkt av Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

”Oerhört sorgligt”

– Detta bekräftar än en gång varför Liberalerna valde att gå in och ta styret. Det här betyder att Tegnhammar öppnar upp för Sverigedemokraterna och ett blocksamarbete, säger Roko Kursar till Aftonbladet.

Kritiken grundar sig i att Sverigedemokraterna, enligt Kursar, för en främlingsfientlig politik där de ställer Malmöbor mot varandra. Enligt honom har Sverigedemokraterna de senaste åren också ”mer och mer fått bestämma dagordningen hos Malmömoderaterna”.

– Det är oerhört sorgligt att se den utvecklingen, säger Kursar.

Roko Kursar hänvisar även till Tegnhammars uttalande i Sydsvenskan för tre år sedan, då han sa att Sverigedemokraterna var ett rasistiskt parti med grund i en nynazistisk rörelse samt att den nuvarande partiledningen gick med i partiet då de var öppet rasistiska.

Stänger inte samarbetsdörr

– Ingen historia har ändrats men uppenbarligen Moderaternas relation till Sverigedemokraterna, säger Kursar.

Trots styret med Socialdemokraterna utesluter inte Liberalerna ett framtida samarbete med Moderaterna.

– Liberalerna har alltid varit tydliga, det var vi långt före valet, under hela mandatperioden, att vi inte kommer vara en del av ett styre med stöd från SD. Vi är villiga att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. I framtiden handlar det om Moderaterna vill styra, eller ha ett samarbete, med Sverigedemokraterna. För oss är det en omöjlighet, säger Kursar.

Enligt liberalen kan Moderaterna glömma ett styre där de stöttas av båda partierna.

– Det kommer aldrig komma till tal att vi styr tillsammans, säger Kursar bestämt.

Aftonbladet har utan framgång sökt Moderaterna för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM