Trafikoffer fick ta fram egna bevis

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT
En kvinna som skadades svårt i en trafikolycka i Kalmar i april 2018 fick ta fram egna bevis för att få den andra föraren fälld för brott i tingsrätten. Arkivbild.

En kvinna som skadades svårt i en trafikolycka fick ta fram egna bevis för att få den andre föraren fälld.

En datorsimulering – som kvinnan betalat för själv – kunde visa att den unge mannen kört i runt 120–140 kilometer i timmen på en 60-väg när han kraschade in i kvinnans bil.

– Jag hoppas att det blir mer användbart i Sverige, för det är ett enormt lidande för trafikoffer, säger kvinnan till P4 Kalmar.

Kvinnan skadades svårt i olyckan som skedde i ett mindre samhälle i Kalmar län i april 2018. På vägsträckan rådde hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen, men trots att både polispatrullen på olycksplatsen och en expert kunde konstatera att den då 18-årige mannen kört alldeles för fort lades utredningen ner.

Enligt polisen gick det inte att bevisa hur fort mannen hade kört.

Kvinnan anklagades för att ha struntat i väjningsplikten, men valde att genom sin advokat beställa en datorsimulering av olyckan.

– Det får inte gå till så här. Vi får betala det ur egen ficka, säger kvinnan till radiokanalen.

Datorsimuleringen visade att mannen hade kört i 120–140 kilometer i timmen på vägsträckan. I höstas friades hon helt från misstanke om trafikbrott och mannen, som nu är 20 år, dömdes för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar