Tesla

Ökad vinst för Tesla – igen

Av: 

TT

Teslas vd, kändisentreprenören Elon Musk. Arkivbild.
Teslas vd, kändisentreprenören Elon Musk. Arkivbild.

NYHETER

Tesla gör återigen ett starkt kvartal. Både omsättning och vinst ökar mer än vad marknaden väntat sig, visar den amerikanska elbilstillverkarens rapport.

Aktien stiger rejält i efterhandeln på New York-börsen.

Förra gången det var dags för Tesla att offentliggöra sina siffror visade bolaget oväntat på vinst för första gången. Det ledde till en mycket positiv utveckling för aktien, som steg med 124 procent på tre månader. Teslas börsvärde är nu över 100 miljarder dollar, vilket gör bolaget till världens näst mest värdefulla biltillverkare efter Toyota.

Trots de högt ställda förväntningarna går Tesla alltså bättre än analytikernas prognoser. Omsättningen ökar med 19 procent jämfört med samma period förra året. Vinsten var hela 25 procent högre än väntat.

– Elon Musk slår till med en riktig pangrapport, en stor bedrift med tanke på att förväntningarna redan är så höga, säger Frida Bratt, ekonom på banken Nordnet.

Model 3 säljer bäst

Det är framför allt den billigare elbilen Model 3 som lockar kunder. Under kvartalet tillverkade Tesla drygt 87 000 exemplar av modellen, att jämföra med drygt 18 000 av Model S och Model X sammanlagt. Bolaget skriver i rapporten att den nya, dyrare, Model Y börjar produceras i januari.

En viktig händelse för bolaget under kvartalet var öppnandet av en fabrik i Shanghai, där de första bilarna rullade ut i december. Med den nya fabriken hoppas Tesla kunna tillgodose efterfrågan i Kina och dessutom kunna kringgå eventuella handelshinder mellan Kina och USA.

"Eftersom efterfrågan från kinesiska kunder är större än väntat är vårt mål att öka produktionen av Model 3 ännu mer", skriver Tesla i kvartalsrapporten.

Aktien stiger

I efterhandeln stiger Teslas aktiekurs ytterligare, med nästan sju procent. Enligt Frida Bratt finns det en hajp kring bolaget, som hon liknar vid den som tidigare fanns kring Apple.

– Tesla är en riktig vattendelare. Vissa tror att det är en enorm bubbla som kommer spricka, medan andra tror att Tesla blir den nya standardelbilen. Det finns en jättestor osäkerhet och en stor fallhöjd, eftersom den höga värderingen bygger på spekulationer om vad som ska hända om många år, säger Frida Bratt.

Publisert:

LÄS VIDARE

GRAFIK: Så länge håller batterierna – egentligen

ÄMNEN I ARTIKELN

Tesla

Elon Musk

Aktier