Kravet från C och L: Arbetsförmedlingens chef måste gå

Hård kritik mot Mikael Sjöberg efter beslutet att lägga ner över 130 kontor

avGustaf Tronarp

Publicerad:

Arbetsförmedlingens ledning borde bytas ut så fort som möjligt.

Det anser Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi har nått en punkt där det inte är hållbart längre, säger Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl till Dagens Industri.

På torsdagen blev det känt att Arbetsförmedlingen kommer att lägga ner 132 lokalkontor runtom i landet. Detta är en följd av uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Där slås fast att myndigheten ska ”reformeras i grunden”.

Men nu får generaldirektören Mikael Sjöberg sätt att genomföra förändringarna.

– Jag anser att generaldirektören har tagit ett förhastat beslut, vi förbereder ett uppdrag till Arbetsförmedlingen om att ta en helhetsbild när det gäller kontorsstrukturen och säkerställa att man inte släcker ner verksamheter i förtid, innan det finns fungerande alternativ på plats, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Sveriges Radio.

Kräver generaldirektörens avgång

Centerpartiet och Liberalerna går nu ett steg längre – och kräver att myndighetsledningen byts ut.

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Till Dagens Industri säger Martin Ådahl, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson, att situationen blivit ohållbar.

– Centerpartiet tror att det är nödvändigt med en ny chef för Arbetsförmedlingen för att kunna genomföra den här omgörningen på det sätt som vi är överens om i Januariavtalet.

Får stöd av ministern

Ylva Johansson ger dock Sjöberg sitt stöd. Till SVT säger ministern att hon har förtroende för generaldirektören. Hon betonar också att tillsättningen av myndighetschefer inte ingår i samarbetet som Socialdemokraterna har med MP, C och L.

Arbetsförmedlingen har länge kritiserats för bristande effektivitet. Fyrpartiuppgörelsen innebär att ett nytt system införs där arbetslösa ska få hjälp och stöd av externa aktörer.

I januari varslade var tredje anställd på myndigheten,  4 500 personer, om uppsägning.

Så här är det: Arbetslösheten 02:23
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM